Delegacija Čepina u poseti Herceg-Novom

U okviru projekta međunarodne saradnje „Zajedno u prošlosti-zajedno u budućnosti“ u programu Evropa za građane, pod pokroviteljstvom EU, delegacija Opštine Čepin iz Hrvatske boravi u poseti Herceg Novom.

„Učešćem u ovom projektu mi obnavljamo staro prijateljstvo, sa željom da ga u budućnosti zajedno ojačamo, kako to i samo ime projekta poručuje. Te namere potvrdićemo potpisivanjem sporazuma o saradnji, što je planirano za dva dana. Snaženje veza među ljudima i njegovanje dobrosusedskih odnosa svakako će biti najvažniji rezultat ovog projekta“, poručio je predsednik Opštine Stevan Katić pozdravljajući načelnika Čepina Dražena Tonkovca i članove delegacije.

Katić im je poželio dobrodošlicu u Herceg Novi, istakavši zadovoljstvo što zvanična saradnja počinje pod okriljem programa Evropske unije.

„Dobro nam došli u grad kulture i turizma, grad prirodnih lepota od morske obale do vrhova prelepog Orjena. Proći ćete ulicama koje su mamile brojne velikane, kojima su hodili Njegoš i Ivo Andrić, a drevna zdanja posvedočiće vam o bogatstvu kulturno-istorijske baštine Herceg Novog, njegovoj raznolikosti i potencijalima. Danas grad koji se ubrzano razvija, Herceg Novi će vas dočekati raširenih ruku“ – kazao je Katić.

On je podsetio da veza među naša dva grada traje preko pet decenija, ali posredno. Naime, Herceg Novi se još 1965. godine pobratimio sa Osjekom, u čijem sastavu je bio Čepin.

„Opština Čepin poznata je po uspehu u oblasti privrede i poljoprivredne proizvodnje, dok je Herceg Novi usmeren na razvoj svih grana turizma i podsticanje uzgoja i valorizacije organskih, domaćih proizvoda. S tim u vezi, siguran sam da će naša saradnja biti od koristi za privrednike dva grada, te da će rezultirati korisnom razmenom iskustava, novim idejama i partnerstvima“, kazao je Katić.

Zahvalio se predstavnicima Opštine Čepin, koji su prepoznali da je Opština Herceg Novi pouzdan partner, otvorena za nove ideje i veoma aktivna u apliciranju na prekograničnim projektima, te dodao da se raduje budućim inicijavama i projektima.

Tonkovac: Povezivanje privrednika i turističkog sektora

„Evropa je ta koja ujedinjuje i miri, ne samo nas zemlje Balkana, već celu Evropu, da krenemo u jedan novi smer, u budućnost koja je bolja za nas“, istakao je načelnik Opštine Čepin Dražen Tonkovac. Iz tog razloga, kako misli, prošao je projekat „Zajedno u prošlosti-zajedno u budućnosti“, kao jedan od samo četiri odobrena među 40 prijavljenih u celoj Hrvatskoj.

Zahvalio se Opštini Herceg Novi što je prihvatila inicijativu da se obnovi staro prijateljstvo, a što je EU prepoznala kao dobar korak. On je objasnio da je realizacija projekat krenula u martu ove godine, te kazao da se raduje budućoj saradnji. Pozvao je predstavnike Herceg Novog da budu gosti Čepina povodom sledećeg Dana opštine.

„Vi ste turističko mediteransko središte, mi smo kontinentalci, naučili smo raditi i proizvoditi. Nadam se da ćemo uspešno povezati naše privrednike i vaš turistički sektor“, rekao je Tonkovac, primetivši da su na crnogoroskom tržištu već prisutni proizvodi iz Čepina.

On je predstavio Čepin, govoreći o lokalnoj upravi, privredi, istoriji, kulturi, tradiciji i običajima ove najveća opštine u kontinentalnoj Hrvatskoj, a druge najveće u cijeloj republici.

Njegovo obraćanje pratila je video prezentacija opštine, a potom i izlaganje Ivice Berakovića sa Poljoprivrednog instituta Osijek. O poljoprivredi u Herceg Novom – aktuelnom stanju, potencijalima i povezanosti sa turizmom, govorio je menadžer Opštine Herceg Novi Dragan Šimrak. Istoriju, kulturu i turističku ponudu grada predstavio je Dalibor Vuković iz Turističke organizacije Herceg Novi, a potom je direktor marketinga Instituta „Dr Simo Milošević“ Nikola Mračević prezentovao ponudu ove jedine banje u Crnoj Gori i nosioca zdravstvenog turizma.

Nakon sastanka u Institutu Igalo, za delegaciju Čepina upriličena je turistička tura kroz Stari grad i hercegnovske tvrđave. Čelnici dva grada posetili su i dva velika kompleksa u izgradnji na teritoriji Herceg Novog – Portonovi i Lazure.

U okviru projekta „Zajedno u prošlosti-zajedno u budućnosti“, koji implementira Kancelarija za međunarodnu saradnju, biće upriličena i svečanost potpisivanja Sporazuma o saradnji Herceg Novog i Čepina, 20. septembra (četvrtak), u 11 sati u Velikoj sali Skupštine opštine Herceg Novi.

Projekat Opštine Čepin „Zajedno u prošlosti-zajedno u budućnosti“ u potpunosti je finansiran iz programa Evropa za građane. On je jedan od pet projekata koji su odobreni po javnom pozivu početkom ove godine, za koji je uslov bilo povezivanje najmanje dva partnerska grada, od koji jedan mora biti u državi članici EU. Ideja na kojoj se zasniva projekt leži u obnovi prijateljstva s opština Herceg Novi i Čepin, koje su se pobratimile još davne 1965. godine, kada je Čepin još bio u sastavu grada Osijeka. Cilj je ostvarivanje saradnje i razmena iskustava između dve opštine, kao i podizanje svesti svih građana EU o pripadnosti zajednici jednakih vrednosti.

Izvor: Opština Herceg Novi

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*