Delta varijanta kovida dominantna u Evropi

(EPA-EFE/ANDY RAIN)

BRISEL – Evropska agencija za lekove ( EMA) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u svom poslednjim izveštaju ocenjuju da će delta soj virusa do kraja avgusta predstavljati 90 odsto svih virusa kovida koji cirkulišu u EU.

Dva najznačajnija medicinska centra u EU upozoravaju da se delta soj brzo širi Evropom i da može da omete napore usmerene u cilju kontrole pandemije.

Dodaje se da je ovaj soj za 40 do 60 odsto prenosiviji od ranije verzije Alfa i da može biti povezana sa većim rizikom od hospitalizacije.

U EMA i ECDC naglašavaju da je kompletna vakcinacija i dalje najefikasnija u zaštiti protiv kovida 19 bez obzira na soj virusa.

Preliminarni dokazi sugerišu da su obe doze vakcine protiv kovida potrebne da bi se obezbedila adekvatna zaštita od delta varijante.

Posebno se podstiču zdravstveni radnici da se vakcinišu kako bi zaštitili sebe, svoje porodice i one sa kojima rade i o kojima brinu.

Kada je reč o tzv „mešanju vakcina”, gde se za drugu dozi koristi različita vakcina u odnosu na prvu, u EMA i ECDC kažu da još nemaju konačne preporuke, ali da „postoje dobre naučne osnove za to da će ova strategija biti sigurna i efikasna u vakcinaciji protiv kovida.

Istovremeno, napominje se da je trenutno „prerano tvrditi da li će i kada biti potrebna dodatna doza vakcine protiv kovida” i da se još radi na informacijama o tome koliko zaštita od vakcina traje, takođe uzimajući u obzir širenje varijanti.

EMA i ECDC pozivaju građane da se i dalje pridržavaju mera kao što su nošenje maski i socijalno distanciranje i napominju da će to biti važno sve dok se veći deo populacije ne vakciniše.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*