Desetominutne ovacije za „Tomu“ na Sarajevo film festivalu

SARAJEVO –

Sarajevo film festival svečano je zatvoren sinoć premijerom filma „Toma“ reditelja Dragana Bjelogrlića, koji je nagrađen desetminutnim ovacijama gledalaca.

Ekipa Bjelogrlićevog filma, koji govori o kompozitoru i pevaču narodne muzike Tomi Zdravkoviću (1938-1991), zaslužila je burne aplauze posetilaca u rasprodatom otvorenom prostoru „Ljetnog kina Koka kola“ u srcu Sarajeva.

bjelogrlić

Izvor: TANJUG/ ROMANO KUDUZOVIĆ/

Od članova ekipe „Tome“, festivalskoj publici su se poklonili, pored Bjelogrlića, tumač naslovne uloge Milan Marić i Tamara Dragićević koja igra pevačicu narodne muzike Silvanu Armenulić (1939-1976).

sarajevo, film, festival

Izvor: FOTO TANJUG/ ROMANO KUDUZOVIĆ/

Komentarišući prijem sarajevske publike, Bjelogrlić je rekao: „Nije da nisam očekivao, ali ovoliko nisam!“

„Uložili smo mnogo napora, snage i emocija u ovaj film. Nadam se i čini mi se uspeli ste da osetite deo te emocije. Verujte koliko smo mi, koliko sami ja srećan večeras. Hvala vam na divnom dočeku“, rekao je Bjelogrlić publici.

Poklonili su se Sarajlijama i glumci Petar Benčina, Milena Radulović, Denis Murić, kao i scenografkinja Jelena Sopić, koproducent filma i kompozitor Željko Joksimović, direktor fotografije Goran Volarević, korežiser i koscenarista Zoran Lisinac i izvršni producent Vladimir Lisinac.

Zbog izuzetnog interesovanja Bjelogrlićev film je išao u još par festivalskih prostora, a tražila se stolica više i u „Ljetnom kinu Koka-kola“ gde je po proceni organizatora bilo 1.750 posetilaca.

„Impresionistički portret“ uspona i padova boema Zdravkovića poznatog, između ostalih, po pesmama „Dotak’o sam dno života“, „Dva smo sveta različita“, „Ljiljana“ i „Tužno leto“, prikazan je u okviru festivalskog netakmičarskog programa „Open er“.

Sarajevo film festival predstavio je 48 takmičarskih igranih, dokumentarnih, kratkih i studentskih filmova, kao i brojna ostvarenja u netakmičarskim programima poput „Open era“, gde je bila premijera „Deset u pola“ oskarovca Danisa Tanovića, na otvaranju manifestacije 13. avgusta.

Na 27. izdanju festivala među nagrađenima su austrijsko-nemačka „Velika sloboda“ reditelja Sebastijana Majzea, koji je dobio glavno Srce Sarajeva za najbolji film, a njegov Georg Fridrih za najboljeg glumca.

Srce Sarajeva za najbolju glumicu podelile su Flaka Latifi, Era Balaj i Urate Šabani za „Brdo na kome riču lavice“ rediteljke sa Kosova i Metohije Luane Bajrami, dok film „Kelti“ ima Srce za najbolju režiju zahvaljujući Milici Tomović.

Počasno Srce Sarajeva za izuzetnu doprinos filmskoj umetnosti uručeno je tokom festivala nemačkom reditelju Vimu Vendersu, kao i njegovom meksičkom kolegi Mišelu Franku, koji zbog pandemije priznanje nije mogao primiti prošle godine.

Gost festivala u Sarajevu bio je i pevač irskog benda Ju tu (U2) Bono Voks koji je prisustovao premijeri restaurisane verzije Vendersovog filma „Hotel od milion dolara“ (2000), na kome je bio zadužen za muziku.

 

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*