Diani Budisavljević prostor na Savskom keju

Park na potezu od Brankovog mosta do Beton hale trebalo bi da ponese ime po velikoj humanitarki, a tu će biti postavljen i spomenik posvećen ovoj hrabroj ženi

Savski kej (Foto N. Marjanović), Diana Budisavljević (Foto Vikipedija)

Osim spomenika, Diana Budisavljević, žena koja je u Nezavisnoj državi Hrvatskoj u toku Drugog svetskog rata iz logora spasla hiljade mališana uglavnom pravoslavne vere, trebalo bi da dobije i park. Ovu inicijativu, koju je podneo Goran Vesić, zamenik gradonačelnika, usvojila je juče Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada. Njeno ime trebalo bi da ponese potes na Savskom keju koji se proteže od Brankovog mosta do Beton hale. Usvojene su i inicijative da centralni park na prostoru „Beograda na vodi”, uz Bulevar Vudroa Vilsona i Nikolaja Kravcova, ponese naziv Savski park i da se podignu spomenici Petru Nikolajeviću Moleru i Aleksandru Deroku.
– Kao što je svima poznato, Diana Budisavljević, hrabra Austrijanka, svojim požrtvovanjem i nesebičnom ljubavlju prema srpskom narodu učinila je nešto što Srbija nikada neće zaboraviti. U toku Drugog svetskog rata spasla je nekoliko hiljada srpske dece iz logora u Jasenovcu, odnosno više od 15.000 dece iz logora smrti u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. Ona ne sme biti zaboravljena. Njena borba bila je jedinstvena – stoji u inicijativi, a prenosi Beoinfo.

Komisiji za spomenike podnesene inicijative za Savski park, ali i za podizanje spomenika Petru Moleru i Aleksandru Deroku

Na predlog Službe glavnog urbaniste, Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, na „Beokom” portalu 11. decembra 2019. godine objavio je anketu o imenu novoizgrađenog parka uz Bulevar Vudroa Vilsona i Nikolaja Kravcova. U anketi, koja je trajala do 11. maja ove godine, najviše predloga građana bilo je da ovaj prostor ponese ime Savski park, navedeno je u obrazloženju.

Članovi komisije usvojili su i predloge da se u Beogradu podignu spomenici prvom predsedniku Narodne kancelarije vojvodi i slikaru Petru Nikolajeviću Moleru i arhitekti Aleksandru Deroku.

– Kao građanin Beograda, podnosim inicijativu da se podigne spomenik Petru Nikolajeviću Moleru, u parku u Molerovoj ulici na Vračaru. On je ličnost koja je zadužila srpski narod, kako mačem i puškom, tako i bez njih. Svojom energijom i mudrošću često je bio duhovni vođa naroda, čineći ga hrabrim u najtežim vremenima ratovanja, bede i bolesti, u neprestanoj težnji za oslobođenjem srpskog naroda i srpske države, kakva je Srbija danas – objašnjeno je u Vesićevoj inicijativi.
Glavni urbanista Marko Stojčić, zajedno sa zamenikom gradonačelnika, podneo je inicijativu i za podizanje spomenika znamenitom arhitekti Aleksandru Deroku, na platou na uglu Topličinog venca i Čubrine ulice.
– Pošto se Deroko smatra jednim od najznačajnijih arhitekata Srbije, mišljenja smo da takva ličnost iz naše istorije arhitekture zaslužuje spomenik i da ovaj prostor bude posvećen njemu, koji je stanovao u neposrednoj blizini, na Topličinom vencu broj šest – navedeno je u inicijativi.
Komisija je usvojila i zahtev Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda da se Spomenik lučkom radniku, delo vajara Radete Stankovića, koji se nalazi na Savskom keju, zbog rekonstrukcije ovog keja premesti bliže glavnom stepeništu, tako da bude na reprezentativnijoj i izloženijoj lokaciji.

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*