Digitalni sertifikati za putovanja nisu potvrde o vakcinaciji, imaće i druge podatke

Digitalni sertifikati, koje će biti predloženi sutra u Briselu, za cilj imaju da predstave zdravstveno stanje osobe koja ga poseduje, a sve u cilju olakšavanja kretanja građana unutra EU, rečeno je danas u Evropskoj komisiji.

 

Digitalni sertifikati za putovanja nisu potvrde o vakcinaciji, imaće i druge podatke

Foto: Pixabay
„U pitanju nisu pasoši o vakcinaciji, već digitalni sertifikati koji su namenjeni slobodnom kretanju u kontekstu pandemije Kovid-19“, kaže portparol EK, Erik Mamer.
U Briselu naglašavaju da će sertifikati imati tzv „tri dimenzije“ podataka.
„Informacije dakle mogu biti o tome da li je osoba vakcinisana, da li ima PCR test ili je pak imuna usled oporavka od Kovid-19 infekcije„, objasnio je Mamer.
U Briselu navode da će, posle predlaganja sertifikata, nastaviti da rade na podacima koji se „i dalje nepoznati“, a odnose se na pitanje imuniteta, odnosno prenosa infekcije u slučaju da je osoba imuna nakon vakcinacije ili preležane bolesti.
Za Tanjug su u Evropskoj komisiji juče potvrdili da će se digitalni zeleni sertifikati odnositi samo na građane EU i njihova putovanja unutar Šengena, a da se još utvrđuju standardi za dokumenta koja bi mogla biti potrebna građanima Srbije i trećih zemlja za putovanje u EU.
U Briselu dodaje da se ti standardi utvrđuju na međunarodnom nivou, dok su digitalni sertifikati unutrašnje pitanje EU.
Autor: Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*