Diplomatski sporazum Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata

VAŠINGTON –

U Vašingtonu će danas biti potpisan istorijski sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina, a svečanosti u Beloj kući prisustvovaće predsednik SAD Donald Tramp.

Sporazum postignut u avgustu mogao bi da donese dramatične promene u odnosu snaga na Bliskom istoku, a američkom predsedniku nove podsticaje uoči novembarskih izbora.

Tramp će na svečanoj ceremoniji u Beloj kući ugostiti više od 700 zvanica, a njegova administracija nada se da će ta prilika uglačati njegov imidž mirotvorca na vrhuncu izborne kampanje, prenosi AP.

U ime Izraela sporazum će potpisati premijer Benjamin Netanijahu, a UAE i Bahrein predstavljaće ministri spoljnih poslova.

 

tramp i dzered kusner zet jpg

EPA (ETTORE FERRARI)

Pored pojedinačnih bilateralnih sporazuma između Izraela, UAE i Bahreina, tri zemlje će potpisati i trilateralan dokument, najavljuju zvaničnici.

Dokument nose naziv „Abrahamovi sporazumi“, a očekuje se da će ga Tramp potpisati u svojstvu svedoka.
„Sporazumi su ogromno dostignuće za ove zemlje i doveli su do ogromne nade i optimizma u regionu.

Umesto da se fokusiraju na konflikte iz prošlosti, ljudi se sada usredsređuju na stvaranje budućnosti ispunjene beskonačnim mogućnostima“, rekao je Trampov zet i savetnik Džerd Kušner koji je vodio pregovore.

Konkretan sadržaj pojedinačnih dokumenata nije poznat pre ceremonije. Nije poznato ni da li će sporazumi sadržati nove korake tri vlade, ni na koje će se odredbe obavezati.

Sporazumi, navodi AP, neće okončati aktivne ratove na Bliskom istoku ali će formalizovati normalizaciju odnosa Izraela i dve arapske zemlje. Skeptici, međutim, izražavaju sumnju u dejstvo sporazuma zbog ignorisanja palestinskog pitanja.

Tramp primio Netanjahua uoči potpisivanja sporazuma

Uoči potpisivanja sporazuma Izraela sa UAE i Bahreinom o uspostavljanju diplomatskih odnosa američki predsednik Donald Tramp sastao se sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom i tom prilikom istakao da je još pet, šest zemalja spremno na mir sa Izraelom.

Tramp je Netanijahuu dao poseban znak zahvalnosti – ključeve Bele kuće, prenosi izraelski portal Tajms of Izrael.

„Ti si neverovatan lider već duže vremena. Izrael će dobiti mir. Ima još dosta zemalja spremnih da slede sporazum, najmanje još pet ili šest. To su zemlje umorne od borbi“, rekao je Tramp Netanijahuu.

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*