Direktori hrvatskih i srpskih preduzeća optuženi za utaju poreza

Policija u Hrvatskoj prijavila je 10 direktora hrvatskih i srpskih preduzeća koja sumnjiči da su poreskim prevarama i lažnim knjiženjima oštetili državni budžet za najmanje 7,6 miliona kuna /oko 990.000 evra/.

Novac - Foto: RTRS

NovacFoto: RTRS

Istragom je obuhvaćeno četvoro državljana Srbije i šest državljana Hrvatske koji imaju između 23 i 57 godina, a koji su bili direktori u sedam trgovačkih društava sa sedištem u Vukovarsko-sremskoj županiji.

Policija je precizirala da su pedesettrogodišnji direktor preduzeća iz Trpinje i dve administrativne radnice od januara do kraja decembra 2017. godine, lažno prijavili pravo na odbitak pretporeza od najmanje 2,4 miliona kuna /oko 311.000 evra/.

Ostali su osumnjičeni da su kao direktori firmi iz Trpinje, Strizivojne, Vukovara, Markušice, Karadžićeva, Tenje i Ivankova za preduzeće pedesettrogodišnjaka koristili ulazne račune svojih firmi kako bi lažno proknjižili otkup žitarica i uljarica u vrednosti od 12,5 miliona kuna /1,6 miliona evra/.

Na taj način su, ističe tužilaštvo, oštetili državni budžet za najmanje 5,2 miliona kuna /oko 675.000 evra/.

Nakon kriminalističke istrage, policijski službenici su Opštinskom državnom tužilaštvu u Vukovaru podneli poseban izveštaj kao dopunu krivične prijave Poreske uprave.

 

 

IZVOR:RTRS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*