Đukanović apelovao da se ne insistira na ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju

(Foto EPA-EFE/BORIS PEJOVIC)

PODGORICA – Predsednik Crne Gore Milo Đukanović apelovao je danas da se ne insistira na ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru, već da se to obavi u nekom drugom hramu.

Đukanović je ocenio da je ustoličenju mitropolita Joanikija na Cetinju dat neprimereno veliki značaj u državi koja je multiverska, sekularna i evropska i izrazio nadu da će njegov apel da se ustoličenje Joanikija održi van Cetinja „čuti i uvažiti oni koji treba da ga uvaže”.

„I danas sam na Cetinju da doprinesem onome što nam je međunarodni zadatak. Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju”, rekao je Đukanović na konferenciji za novinare tokom posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Podgorici.

Kako prenose podgoričke Vijesti, on je dodao da se „u dužem vremenskom periodu iz Srbije, beogradske Patrijaršije, moglo čuti mnogo neprimerenih reči na račun Crne Gore i Crnogoraca”, koje „nisu mogle biti doživljene drugačije do kao vređanje”.

Te okolnosti, po rečima Đukanovića, doprinele su da ustoličenje dobije mnogo više politički karakter nego što mu pripada i postane bezbednosno osetljivo, a sve to, kako je dodao, događalo se uz neskriveno falsifikovanje činjenica i istorijskih fakata, javlja Beta.

„Takva politika je dovela do toga da se to u cetinjskoj javnosti tumači kao pokušaj sramoćenja”, rekao je Đukanović.

Naveo je da u značajnom delu javnosti vlada nerazumevanje za ustoličnje u Cetinjskom manastiru i da se takve stvari ne mogu obavljati na silu što, kako je naglasio, „moraju da razumeju svi – novi mitropolit, beogradska Patrijaršija i državni autoriteti u Srbiji i Crnoj Gori”. ;

„Zbog svega što sam kazao, čini mi se jedino realnim da uputim apel da nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita u Cetinju i Cetinjskom manastiru. Pametno je izmestiti događaj iz Prestonice i obaviti ga u nekom od drugih hramova. Jedino takav pristup bi bio dobar zalog za budućnost”, rekao je Đukanović.

Ustoličenje mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija planirano je za 5. septembar u Cetinjskom manastiru.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*