Dmitrović: Natalitet ne zavisi samo od novca

PROKUPLJE –

Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Ratko Dmitrović, istako je danas tokom radne posete Prokuplju da je pitanje demogafije prioritetno za Srbiju, ali i veoma složeno, i da ne zavisi samo od novca.

Novac, prema njegovim rečima, je zanačajan, ali nije odlučujući faktor kad je reč o stopi nataliteta. To potvrđuju i primeri najrazvijenijih zemalja.

-Da je novac odlučujući faktor, zemlje na severu Evrope imale bi stopu rodnosti iznad tri, a niko nema ni stopu proste reprodukcije od 2,1 – rekao je Dmirović.

On je dodao da je čak i u Albaniji koja je donedavno imala nivo proste reprodukcije, ta stopa pala ispod procenta od 2,1.

-Natalitet je složen problem koji zahteva rešavanje ekonomskih i  infrastrukturnih problema, ali zadire i u vrenosne kategorije koje je doneo savremeni način života – rekao je ministar. – Izgubili smo kult porodice, a porodica je  u srpskom društvu imala kultno mesto.

Na sastanku ministra Dmitrovića s načelnikom Topličkog okruga Zlatanom Miljkovićem i zamenikom gradonačelnika Prokuplja Dejanom Tomićem, zaključeno je da su stimulacije koje ovaj grad izdvaja ohrabrujuće, s obzirom na nivo razvijenosti i budžetske mogućnosti Grada.

Prokuplje iz budžeta izdvaja više od osam miliona dinara za podršku natalitetu. Osnovan je  Centar za brigu o porodici u okviru Doma zdravlja u kom rade psiholog, sociolog, lekar i tri tehničara. Za vantelesnu oplodnju Grad izdvaja do 250.000 dinara. Poklon čestitka za prvo dete je 60.000 dinara, a jednokratna pomoć za prvo dete 15.000 dinara. Za drugo dete izdvaja se 20.000, a za treće 25.000. Izgrađena su dva obdaništa, a gotovo sve škole su renovirane.

-Početak izgradnje auto-puta kroz celu Toplicu i prva faza izgradnje i opremanja privredne zone od 16 hektra uređenog prostora za investitore, mnogo će pomoći razvoju ovog kraja i smanjenju nezapolsenosti – rekao je Miljković.

Zaključeno je i da je zaposlenost glavni faktor opstanka mladih u lokalnim sredinama, ali i da bi se ovaj grad, ukoliko se nastavi odlazak mladih, mogao suočiti sa nedostatkom radne snage.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*