Dnevnik saznaje: Metal Šreder Hungari gradiće fabriku u Bečeju

Mađarska kompanija “Metal Šreder Hungari” koja se bavi reciklažom, iskorišćavanjem i trgovinom elektronskog otpada sa plemenitim metalima gradiće fabriku u Bečeju.
becej youtube
Foto: Youtube Printscreen

Projekat je započet 1. januara ove godine i očekuje se da će biti završen 2023, potvrdio je za “Dnevnik” Generalni konzulat Republike Mađarske u Subotici.

Konzulat u odgovoru za naš list navodi: “Firma će u Srbiji graditi fabriku za reciklažu zasnovanoj na “nula otpada” tehnologiji radi sakupljanja i prerade elektronskog otpada sa plemenitim metalima kao i rendgen filmova nastalih u zdravstvu u Srbiji. Priprema projekta započeta je 1. januara 2021. i očekuje se da će biti završen u Bečeju 2023.”

Navodi se i da će u okviru fabrike u Bečeju biti istraživačka laboratorija, kancelarija i proizvodna hala. Od plemenitih metala kompanija se pre svega fokusira na izdvajanju zlata, srebra, nikla, paladijuma, koji su značajni za industrijsko korišćenje.

Prema pisanju mađarskih medija “Metal Šreder Hungari” po investicijama spada u vodeće kompanije u srednjoj Evropi, i 2019. ostvario je prihod od milijardu forinti, odnosno 2,768 miliona evra.

Investiciju je sredinom marta najavio ministar spoljnih poslova i ekonomije Mađarske Peter Sijarto. On je tada rekao da će kompanija “Metal Šreder Hungari” graditi fabriku u Vojvodini i da će dobiti vladinu podršku od 325 miliona forinti za investiciju čija je ukupna vrednost 546 miliona forinti, odnosno oko 1,48 miliona evra. Sijarto je rekao i da Mađarska trenutno ima najefikasniju saradnju sa Srbijom i da Srbija obezbeđuje najviše prava mađarskoj nacionalnoj manjini koja živi na njenoj teritroriji. Što su jače naše komšije jači smo i mi – istakao je Sijarto.

 

 

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*