Do 2020. godine 700 megavata iz obnovljivih izvora energije

Srbija će do kraja 2020. godine imati 700 megavata struje na mreži iz obnovljivih izvora energije, najavio je danas pomoćnik ministra energetike Miloš Banjac.

On je to rekao na otvaranju konferencija „Otvoreni razgovori: nove mogućnosti održivog razvoja obnovljivih izvora energije u Srbiji – Završna konferencija projekta UNDP/GEF Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“ u Privredoj komori Srbije.

Banjac je rekao da je vrlo uspešno završen projekat za razvoj tržišta biomase sa UNDP-om.

„Glavni rezultati tog projekta su da je subvencionisana izgradnja šest biogasnih postrojenja u Srbiji, da je kada je počeo projekat 2014. godine bilo svega pet megavata iz biogasnih postrojenja. A sada se projekat završava sa novih šest ukupne instalisane snage 6,3 megavata“, naveo je Banjac.

On je rekao da je tako za 130 odsto povećan potencijal u tom delu.

„Pored toga, razvijena je elektronska baza, tzv. berza u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i organizovani su brojni informativni skupovi, gde su investitori dobili informacije kako da apliciraju za sredstva i razvijaju svoje projekte“, kazao je Banjac.

Konferencija je posvećena diskusiji u formi „otvorenog razgovora“ zainteresovanih strana („hard talk“) sa temama: „Otvoreni razgovori: Nove mogućnosti održivog razvoja obnovljivih izvora energije u Srbiji“ i „Završna konferencija projekta UNDP/GEF (Globalni fond za životnu sredinu): Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“.

Cilj skupa je da se u okviru razmene mišljenja, putem konstruktivnog dijaloga svih zainteresovanih strana pronađu optimalna rešenja za poboljšanje investicione klime za razvoj održivih projekata u sektoru obnovljivih izvora energije u Srbiji, ne ograničavajući se samo na projekte u oblasti korišćenja vode.

Konferenciji prisustvuju zainteresovane strane, uključujući relevantna ministarstva i javne ustanove, finansijske institucije, privatni sektor, organizacije civilnog društva i akademsku zajednicu, kao i međunarodne organizacije, donatore i stručnjake.

Inicijalni dokument o diskusiji biće dostavljen učesnicima pre skupa u obliku „problem/rešenje“.

Izvor: Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*