Do kraja godine platni razredi u javnom sektoru

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas u Tršiću da bi do kraja godine trebalo da bude usvojen zakon o uvođenju platnih razreda i da bi taj sistem trebalo da zaživi od 1. januara naredne godine.

Brnabić je, odgovarajući na pitanja novinara, istakla da Vlada sada izračunava efekte povećanja plata u javnom sektoru i ukidanje privremenog smanjenja penzija, najavivši da će u fokusu ponovo biti podizanje životnog standarda zaposlenih u zdravstvu, prosveti, bezbednosnim službama i posebno u vojsci.

„Platne razrede smo skoro završili u resorima i sada idemo u razgovore sa sindikatima. Mislim da ćemo do kraja godine uspeti da uđemo u parlament sa tim zakonom i da ćemo od 1. januara 2019. godine imati tu veoma važnu reformu, kao i uvesti platne razrede u upravu“ – poručila je predsednica Vlade.

Brnabić je naglasila da će tako svi znati kolike će biti njihove plate i da će svi imati povećanje po platnim razredima kada budu završene reforme, a biće uveden i sistem nagrađivanja.

Ona je najavila da će do kraja godine Vlada Srbije probati da, zajedno sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, reguliše i zabranu zapošljavanja u javnom sektoru.

„Mislimo da ćemo zajedno sa budžetom u Skupštinu Srbije ući i sa tim predlogom. Moj predlog resornom ministarstvu jeste da sve lokalne samouprave koje su ispod maksimalnog broja zaposlenih i imaju budžet za plate ne treba da dodatno traže bilo kakva odobrenja od Komisije za zapošljavanje Vlade Srbije, kako bi mogle da popune svoje kapacitete“ – ukazala je premijerka.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*