Doček naših mirovnjaka iz Centralnoafričke Republike

Pripadnici sedmog kontingenta Vojske Srbije, koji su prethodnih šest meseci, u sastavu lake poljske bolnice, bili angažovani na medicinskom zbrinjavanju snaga u misiji Ujedinjenih nacija u Centralnoafričkoj Republici (MINUSCA), stigli su u ranim jutarnjim časovima u Beograd. Njih 70, na Aerodromu „Nikola Tesla“, dočekali su načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i načelnik Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr Uglješa Jovičić.

Komandant srpskog kontingenta u misiji MINUSCA pukovnik Goran Radosavljević rekao je da su pripadnici Vojske Srbije više od pola godine izvršavali težišne zadatke misije.

„Komanda misije je zadovoljna našim radom. Cenim da smo i ovaj put, kao i sve prethodne rotacije, primerno predstavljali Republiku Srbiju, Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije“ – naglasio je pukovnik Radosavljević.

Prema rečima komandanta vojne bolnice u sedmoj rotaciji potpukovnika dr Danila Jokovića, ta bolnica je obavila svoj osnovni zadatak – pružanje zdravstvene zaštite pripadnicima Ujedinjenih nacija.

„Pokazatelj njenog rada je oko 6.000 obavljenih pregleda, 90 medicinskih evakuacija, vazdušnim i kopnenim putem, kao i 350 slučajeva obolelih od malarije. Naravno, tu su i priznanja koja smo dobili za svoj rad od rukovodstva misije. Izazovi  u radu su bili značajni, u smislu otežanog snabdevanja lekovima i potrošnim materijalom, kao i pogoršane bezbednosne situacije u gradu“ – rekao je potpukovnik Joković.

Pripadnici naredne, osme, rotacije otputovali su juče u Bangi, prestonicu Centralnoafričke Republike, gde će narednih šest meseci biti angažovani u misiji UN.

Osim pripadnika srpske vojne bolnice nivoa 2, u misiji MINUSCA angažovani su i oficiri na štabnim dužnostima i na dužnostima vojnih posmatrača.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*