Dodik: Izetbegović najviše štete nanosi upravo Bošnjacima

BANJALUKA –

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je čak i Dejtonskim mirovnim sporazumom građanski rat u BiH okarakterisan kao tragičan sukob u regionu i nema niko, osim Bakira Izetbegovića, da ne zna da su u BiH devedesetih godina ratovali narodi koji su i pre rata živeli tu, neki doduše pojačani dobrovoljcima iz islamskih zemalja.

„Pričom o agresiji na BiH, a gledajući u Srbiju, izmišljanjem etničkih čišćenja i genocida širom BiH, Bakir Izetbegović pokušava da povrati politički uticaj koji je SDA izgubila, i to igrajući na kartu žrtve i spoljnih neprijatelja Srbije i Hrvatske“, rekao je Dodik u izjavi za Srnu.

dodik

Izvor: EPA/VLADIMIR STOJKOVIC

Dodik je to rekao komentarišući izjavu Izetbegovića da ne treba izjednačavati strane u prošlom ratu i da ga ne treba zvati nekim nesretnim sukobom jer je to bila, kako kaže, agresija na BiH, te da je „srpski svet drugo ime za veliku Srbiju“.

On je konstatovao da je takvim narativom i takvim odnosom prema najvažnijim susedima, Izetbegović najviše štete nanosi upravo muslimanima Bošnjacima, koji su i u ratu i u miru bili najveće žrtve svog rukovodstva.

Dodik je istakao da je „posljednji popis u BiH, koji je friziran da se zadovolje zahtevi Bošnjaka, pokazao nešto što bi u Sarajevu uporno da sakriju – u Republici Srpskoj živi više od 15 odsto nesrba, a u FBiH Srbi su na nivou statističke greške“.

„Jasno je onda i ko je izvršio etničko čišćenje i koji narod je očišćen iz FBiH. Nisam hteo juče da reagujem na Izetbegovićeve neistine i konstrukcije iz poštovanja činjenice da muslimani slave Bajram, ali vidim da Izetbegoviću nije smetalo da na svoj praznik napadne Srbe, Republiku Srpsku i Srbiju. U ratu su to činili na pravoslavne praznike, ostavljajući krvave tragove od Kravica, preko Bradine do Sarajeva“, rekao je Dodik.

Kovačević: Visoki predstavnik je davno trebalo da ode iz BiH

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević izjavio je danas da je visoki predstavnik davno trebalo da ode iz BiH, a da Kancelarija visokog predstavnika bude zatvorena.

„Ukoliko želimo da govorimo o bilo kakvoj budućnosti BiH, onda ta budućnost može da bude zasnovana isključivo na dogovoru političkih predstavnika konstitutivnih naroda i ostalih“, rekao je Kovačević.

Prema njegovim rečima, svi oni koji smatraju da protektor treba i dalje da upravlja BiH vode BiH u nestanak.

Govoreći o inicijativi Rusije i Kine u Savetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN), Kovačević je istakao da takve inicijative imamo zahvaljujući rukovodstvu Republike Srpske i srpskom članu Predsedništva Miloradu Dodiku, koji je na prinicipijelan način gradio odnose sa Ruskom Federacijom i Kinom.

„To ranije nismo imali. Pogotovo nismo imali ovakvu jasnu ulogu Kine, koja govori da Republika Srpska mora da bude poštovana. To su velike pobede za malu Republiku Srpsku, kakvih će biti mnogo više u budućnosti – rekao je Kovačević za ATV.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*