Dodik najavio krivične prijave protiv sudija Ustavnog suda BiH zbog zakona o zastavi

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik najavio je danas da će podneti krivične prijave protiv sudija Ustavnog suda BiH, navodeći da je taj sud „politički organ i radi neustavno“.
Dodik najavio krivične prijave protiv sudija Ustavnog suda BiH zbog zakona o zastavi

Foto: 021.rs
Ustavni sud BiH je danas odbacio apelaciju Dodika za ocenu ustavnosti Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zastavi BiH.
Dodik je 7. novembra 2019. godine podneo apelaciju Ustavnom sudu BiH, u kojoj nije sporio izgled i oblik zastave, niti bilo koju odredbu Zakona o zastavi, već su mu bile sporne procedure prilikom donošenja izmena i dopuna Zakona o zastavi iz 2004. godine.
Tada je izostala saglasnost Predsedništva BiH, kako je to predviđeno Ustavom BiH.
Dodik je danas naglasio da će za svakog od sudija Ustavnog suda podneti krivičnu prijavu zbog kršenja Ustava i zloupotrebe položaja i ovlašćenja: „Za domaće sudije (podneću) ovde, a strane, videćemo, u zemljama iz kojih dolaze“.
Ustavni sud BiH ima šest domaćih sudija: po dva Bošnjaka, Srbina i Hrvata, i troje stranih sudija.
„Pokrenuo sam pitanje zastave BiH, samo da bi se videlo da taj Ustavni sud ne odlučuje po Ustavu, već odlučuje po nekim svojim kriterijumima“, kazao je Dodik novinarima u Sarajevu.
Po njegovim rečima, ne postoje dokazi da je Predsedništvo BiH, kao nadležno, potvrdilo odluku izmenama i dopunama o Zakonu o zastavi BiH.
„Njima to nije bilo dovoljno, to što je zakonski i ustavni osnov da Predsedništvo usvoji zakon o zastavi, a oni su smatrali da to nije potrebno“, rekao je on.
Dodik je ocenio da je „nepodnošljivo na taj način odnositi se prema samom Ustavu koji treba da brane“, dodavši da „to nema nikakvog smisla“ i da je sve u BiH „lakrdija“.
„Zakonski uslov je da Zakon o zastavi bude usvojen u parlamantu i da ga potvrdi Predsedništvo BiH koje to nikada nije uradilo i oni kažu da je to u redu“, naveo je Dodik.
IZVOR:021.RS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*