Dodik: Ovo je kraj, pozvaćemo prijatelje u pomoć

Dodik: Ovo je kraj, pozvaćemo prijatelje u pomoć 1foto FoNet/AP

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas kako neće ustuknuti pred najavama sankcija i nastaviće s politikom koja će obezbediti maksimalnu samostalnost Republike Srpske (RS).

„Sada proglašavam da je ovo kraj i da ćemo na Narodnoj skupštini RS-a ovo završiti i proglasiti (državne) zakone nevažećim“, kazao je Dodik na konferenciji za novinare nakon sastanka s diplomatima iz 11 članica Europske unije.

Potvrdio je da predstavnici nekih zapadnih država nisu želeli da dođu na sastanak u Istočno Sarajevo koje je na teritoriji RS-a.

Tvrdi kako Valika Britanija, SAD i Nemačka kontinuirano rade u „interesu muslimana“ i očekuje da će neke evropske zemlje uvesti sankcije protiv političara iz RS-a, ali da oko toga neće biti suglasnosti na nivou Evropske komisije.

„Ako EU ili Evropska komisija donesu odluku o sankcijama RS-u ili o njenom isključenju iz programa (pomoći), neka zapišu da je to datum samostalne RS“, istakao je Dodik.

„Pozvaćemo prijatelje da nas brane“

Ponovio je kako će u slučaju vojne intervencije Zapada u RS-u pozvati neimenovane prijatelje da ih brane. U odgovoru na novinarsko pitanje kazao je kako do sada od Rusije nije tražio vojnu pomoć.

Dodik je najavio da će se uskoro održati sednica parlamenta RS-a na kojoj će se povući saglasnost tog entiteta za uspostavu oružanih snaga BiH, državnih bezbednosnih agencija i pravosudnih tela, kao i da će proglasiti ništavnim sve odluke što su ih u proteklim godinama donosili visoki predstavnici.

RS će svojim resursima i na „fini način“ ispratiti iz tog entiteta sve osobe koje rade za državne službe BiH poput vojnika, policajaca, obaveštajaca i sudija kada njihovo delovanje u tom entitetu bude proglašeno nezakonitim, rekao je Dodik.

Kazao je kako će se to napraviti onako kako je to 1992. učinila Slovenija prilikom raspada bivše SFRJ i da je 80 posto Srba u oružanim snagama BiH izrazilo spremnost da pristupi novoj vojsci RS-a.

Dodikovo ponašanje i najave odmah su oštro kritikovali njegovi politički oponenti u RS-u,

Predsednik oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović je upozorio kako Dodik svojim ponašanjem stvara haos samo kako bi ostao na vlasti.

„Ovo je poslednji kritični trenutak u kom vlast pokušava spasiti samu sebe“, kazao je Šarović novinarima, najavivši kako će se opozicija suprotsvavoti „avanturistima“ okupljenima oko Dodika koji, kako tvrdi, nepromišljenim postupcima dovode u opasnost opstanak entiteta.

Tokom dana zasedao je i Upravni odbor Veća za sprovođenj mira u BiH (PIC) i kasnije saopštioo kako to tijelo koje nadzire poštovanje Dejtonskog sporazuma insistira na punom funkcionisanju svih tela u BiH, uključujući oružane snage.

Ambasadori država-članica PIC-a pozvali su političke čelnike u BiH da odbace retoriku koja vodi destabilizaciji i podelama, da prestanu pretiti otcepljenjem i osporavanjem postojanja BiH kao jedinstvene, suverene države koja se sastoji od dva entiteta.

Ruska ambasada objavila je kako se Moskva ne slaže s ovom izjavom.

Na Twitteru je reagovala i Ambasada SAD izjavom rekavši kako SAD „nepokolebljivo podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH“ kao jedne zemlje s dva entiteta i distriktom Brčko, kao i bitnu ulogu visokog predstavnika u nadziranju i sprovođenju Dejtonskog sporazuma.

 

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*