Dodik podržava ideju o stvaranju srpskog sveta: Patriotska, ne bi nanela štetu

Izvor: N1

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da u potpunosti podržava ideju o stvaranju srpskog sveta, koja nije usmerena protiv bilo koga i jedini joj je cilj saradnja i očuvanje srpskog nacionalnog i kulturnog identiteta.

Dodik je za Srnu kazao da pozdravlja ideju koju je izneo ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, jer je ona patriotska i nema nikakve teritorijalne pretenzije, niti bi nanela štetu bilo kome.

Ta ideja je s ciljem saradnje i očuvanja srpskog identiteta, jezika i kulture, što su uradili mnogi narodi pre nas i niko nije pravio problem oko toga, a kada je iznesu Srbi odmah se diže galama i tenzija. Očigledno je da Bakir Izetbegović napadima na samu ideju o stvaranju srpskog sveta pokušava da povrati uzdrmani ugled među bošnjačkim narodom preko Srba, ali ni to mu neće pomoći, kazao je Dodik.

Upitan da prokomentariše najave turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da će pojačati lobiranje za nezavisnost Kosova, Dodik je naglasio da se taj problem ne može rešiti priznanjem, već samo u dijalogu Beograda i Prištine.

Niko sa strane ne može da rešava taj problem, već je ključ rešenja u dijalogu. Uz dužno poštovanje prema Erdoganu, Turska bi trebalo da poštuje realnost u regionu i ako već tako razmišlja o Kosovu, zašto to razmišljanje ne primeni i na Republiku Srpsku i ne podrži njeno otcepljenje od BiH, pa da svi živimo mirno kao dobri susedi, poručio je Dodik.

On je ukazao i da je zanimljivo da je Erdogan na Kipru govorio o dve države i dodao da o Kipru treba da odlučuju njegovi stanovnici Grci i Turci, a ne Erdogan.

Shodno tome, Erdogan bi trebalo da bude korektan i do kraja dosledan, pa da se založi da BiH bude konfederacija tri države, rekao je Dodik.

 

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*