Dodik: Republika Srpska spremna za dogovor, Veće naroda nametnuto od stranaca

Izvor: N1

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska spremna da se dogovora u okvirima Bosne i Hercegovine o svim aranžmanima koji su neophodni.

Hrvati su poslali poruku da su spremni da razgovaraju, ali neki Bošnjaci ne žele. Oni čekaju međunarodne posrednike u nadi da će oni nešto doneti i biti samo na jednoj strani, što se, naravno, neće desiti, rekao je Dodik na konferenciji za novinare.

On je istakao da je osnov posete direktora Evropske službe za inostrane poslove za zapadnu Evropu, Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju Angeline Ajhorst i zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Metjua Palmera bilo pitanje izbornih reformi u BiH.

Posle dugo godina radeći ovde gde radim, mislim da Srpska treba da izađe sa novom inicijativom i da predloži da se na direktnim izborima bira u jednoj ličnosti predsednik Republike Srpske i član Predsedništva BiH iz Srpske, jer bi to doprinelo funkcionalnosti, kazao je Dodik.

Istakao je da se Srpska neće uključivati u debatu oko toga kako će se birati članovi u Federaciji BiH.

Kada vidimo da postoji dogovor o tome, mi ćemo ga podržati, rekao je Dodik i dodao da je izmišljena priča o asimetriji.

Podsetio je da je Republika Srpska je pre 10 godina definisala svoj stav i da se tu ništa neće menjati.

Džaferoviću bolje da ne poteže pitanje funkcionisanja Veća naroda

Dodik je poručio Šefiku Džaferoviću da je bolje da ne poteže pitanje funkcionisanja Veća naroda NSRS. Dodik je rekao da to telo nije predviđeno Dejtonom, da je nametnuto od visokog predstavnika – kao i da treba razmišljati o njegovom ukidanju.

Dodik je odgovarajući na pitanja reporterke N1 Adise Imamović još pojasnio šta je asimetrično rešenje za Izborni zakon, ko ga je vratio u pregovore, kao i da li je sa Metju Palmerom razgovarao o sankcijama koje ima od američkog Stejt departmenta.

“Džaferović je zadnji koji bi mogao da govori o Veću naroda. Veće naroda ne postoji u RS, to je nametnuto od stranaca”, rekao je Dodik.

“U FBiH Dom naroda je predviđen Dejtonom, za sve godine Srbi nisu nikada bili adekvatno predstavljeni. Njegovo zalaganje je deplasirano, nije fer. Imali su priliku da se pokažu kako se ophode prema drugima”, izjavio je Dodik.

 

 

IZVOR:N1

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*