Dodik: RS neće u NATO, zagovaramo da se u Ustav BiH ugradi pravo na otcepljenje

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska ne želi u NATO niti će za to dati saglasnost.

Dodik: RS neće u NATO, zagovaramo da se u Ustav BiH ugradi pravo na otcepljenje 1

On je rekao da je za svaku vrstu promena Ustava BiH potreban sporazum dva entiteta – Repubike Srpske i Federacije BiH.

Komentarišući izjavu američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona da treba reformisati Dejtonski sporazum i Ustav BiH, jer građani žele da budu deo transatlantske zajednice, Dodik je rekao da to nisu nove inicijative.

„Ako mi ne damo saglasnost da BiH ide ka NATO, ona u tom smeru neće ni ići i to je jasno“, kazao je Dodik novinarima, prilikom posete Stanarima.

Bivši srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović je u ime BiH još 2009. godine uputio zvaničan zahtev za prijem BiH u NATO, a Narodna skupština RS je u jesen prošle godine usvojila Program reformi, za koji je potvrđeno da je preimenovani Akcioni godišnji plan (ANP), koji je uslov da bi se aktivirao Akcioni plan za ulazak u NATO (MAP).

Govoreći o pomenama Ustava BiH, Dodik je rekao da je inicijativa američkog ambasadora u tom pravcu dobra, jer je uvideo gde su problemi u BiH koja, kako je ocenio, živi nelegalno od Dejtonskog sporazuma.

„I to tako što je visoki predstavnik, taj masovni kriminalac, otimao nadležnosti RS i prenosio ih na nivo BiH, iako ona nema pravo na te nadležnosti“, naveo je on.

Prema njegovim rečima, time je prekršen Dejtonski sporazum, odnosno BiH su date nadležnosti koje nema po Ustavu i to u oblastima finansija, odbrane, pravosuđa, obaveštajno-bezbednosne strukture.

Dodik je ocenio da inicijativu za promene Ustava BiH „slavodobitno dočekuju u Federaciji BiH, misleći da će prenos nadležnosti biti ‘pokriven’ određenim ustavnim promenama“.

Dodao je da to nije uspelo ranije, pa „neće ni sada“.

„Mi ne bežimo od razgovora o ustavnim promenama, jer imamo razne ideje tog tipa. Ako znamo da je u Vašingtonu u nekom ranijem vremenu, u okviru Klintonovog tima, bila opcija da, ako Bošnjaci ili muslimani ne uspeju ubediti Srbe da ostanu u BiH, zašto bi se neko toga držao“, kazao je Dodik.

On je naglasio da je međunarodnim konvencijama utvrđeno pravo naroda na samoopredeljenje do otcepljenja i da su te konvencije iznad Ustava BiH, dodavši da u BiH treba uvesti institut da konstitutivni narodi imaju pravo referenduma u vezi sa utvrđivanjem svog statusa.

„To će biti jedan od naših zahteva da se uključi u Ustav“, istakao je Dodik.

Još je kazao da Dejtonski sporazum ne može biti iznad međunarodnih konvencija niti povelje UN u tom smislu.

Srpski član Predsedništva BiH je dalje ocenio da „SAD jesu važne, ali da ustavnih promena ne može biti bez saglasnoti RS ni nametanjem“.

„Verujem da je ambasador Nelson mislio da je stvar promena Ustava na nama, a ne na njemu, i da se neće u to petljati. Dejtonski sporazum je sve rešio i naveo – ukoliko žele da se on menja, to mogu da učine strane u BiH, a to su Srpska i Federacija BiH“, kazao je Dodik.

IZVOR:DANAS

FOTO:BETA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*