Dodik: Samo povlačenje Inckove odluke može vratiti Bosnu i Hercegovinu u ranije stanje

BANJALUKA –

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da se BiH može vratiti u pređašnje stanje samo ako se povuče nelegitimna odluka o dopuni Krivičnog zakona koju je nametnuo Valentin Incko, a koja je dovela u pitanje opstanak BiH.

Dodik je naglasio da je za ovu odluku Incka opštepoznato da ne postoji podrška ni u međunarodnoj zajednici na šta upućuje i poslednje zasedanje Saveta bezbednosti UN.

„BiH ne može više da upravlja međunarodni protektor. Svi treba da znaju da Republika Srpska nikada nije preduzimala radikalne poteze. Reagovali smo samo zbog pritisaka i pretnji u odbrani svog opstanka i očuvanja Republike Srpske koja je politička realnost, a koju neki poput Incka i njegovih međunarodnih mentora uporno pokušavaju da diskvalifikuju. E, to neće moći jer je narod i rukovodstvo Republike Srpske odlučno u odbrani svog identiteta a protiv bilo kakvog protektorata koji ne postoji nigde u Evropi, samo u BiH“, istakao je Dodik za Srnu, prenela je RTRS.

On je poručio da svi moraju da shvate da će sve naredne reakcije Republike Srpske biti samo odgovor na nelegitimno i uzurpatorsko ponašanje odlazećeg visokog predstavnika i dela međunarodne zajednice.

dodik

Izvor: EPA/VLADIMIR STOJKOVIC

On je rekao da nema te odluke ni autoriteta koji će promeniti istinu o ratu, ali i o političkoj stvarnosti u BiH, pa tu, kako naglašava, ništa ne može ni poslednja odluka međunarodnog „mešetara“ Valentina Incka.

„Zastrašivanje Srba zbog istine završiće debaklom onih koji misle da se jedan narod, koji je kao malo koji stradao za slobodu, na ovakav način može utamničiti ili zastrašiti“, poručio je Dodik za Srnu, prenosi RTRS.

On je naglasio da je Incko to dobro znao, pa takvu odluku nije doneo na primer pre 12 godina kada je došao, već je to uradio odlazeći iz BiH, bez ikakve odgovornosti za događaje koji će uslediti, jer je uzeo milione evra u toj zemlji ne pokazavši ni zrno odgovornosti.

„Istina koju treba braniti zakonima i silom nije istina, jer ako je nešto očigledno i ako je nešto stvarno, ne treba mu nikakva odbrana, pa je jasno kakvu Incko istinu brani i ko mu zbog toga aplaudira“, rekao je Dodik.

On je istakao da je 26 godina prošlo od građanskog rata i za 26 godina nije se uspelo sa nametanjem kolektivne krivice niti je laž postala istina, tako ni Inckova poslednja pakost neće imati više uspeha.

„Čak i da zapuše usta svim Srbima, kako da ućutkaju međunarodne autoritete poput Gideona Grajfa, sudije poput Matimba Nijambe, koja je izuzela mišljenje u sudskom procesu generalu Ratku Mladiću, i brojne druge svetske autoritete“, konstatovao je Dodik.

On je ukazao da Republika Srpska nema nikakvu obavezu da konstruktivno priđe novonastaloj situaciji, jer ništa nije učinila da do ove situacije dođe i poručio da oni koji su zapalili vatru misle kako će ugasiti požar.

Višković: Predstojeći odgovor RS prelomni trenutak

Sramno nametanje odluke o dopuni Krivičnog zakona BiH i predstojeći odgovor institucija Republike Srpske predstavlja prelomni trenutak za dalju sudbinu Republike Srpske i očuvanje njenog suvereniteta, izjavio je predsednik Vlade RS Radovan Višković.

„Institucije Republike Srpske će u narednim danima preduzeti niz poteza koji će im jasno staviti do znanja da BiH ne može dalje da funkcioniše na ovaj način. To neće biti samo izraz volje političkog vođstva Republike Srpske, nego, uveren sam, jedinstven stav naših građana“, rekao je predsednik Vlade RS za Srnu, prenela je RTRS.

U reagovanju na odluku odlazećeg visokog predstavnika, predsednik Vlade pozvao je sve političke snage u Republici Srpskoj da prevaziđu međusobne razlike i iskažu nepokolebljivo jedinstvo, braneći na taj način pravo svakog čoveka da slobodno iznosi svoje mišljenje.

„Verujem u to da će sve političke partije u Republici Srpskoj, bez obzira na naše unutrašnje političke razlike, prepoznati značaj ovog trenutka i stati u odbranu prava da iznosimo istinu. Nikada kao pre potrebno nam je jedinstvo i unutrašnji konsensuz o tome da je ovo crvena linija koju neće preći“, naglasio je Višković.

Višković je naveo da bi u slučaju primene neustavno nametnutih zakonskih dopuna, u Sarajevu morali da procesuiraju milion stanovnika Republike Srpske koji ne žele da neistinu prihvate kao istinu.

On je ukazao na značaj okupljanja oko čuvanja i daljeg razvoja Republike Srpske, jer je to jedini način na koji se može suprostaviti , kako je rekao, neviđenom bezobrazluku i nedemokratskom nametanju zakona.

„Nažalost, i ranije smo svedočili sličnim potezima, ali smo ostali i opstali. Oni moraju da shvate – za nas, očuvanje Republike Srpske i naših, teško stečenih prava, naš je najvažniji zadatak i najveći interes. A, nijedna neustavna i nedemokratska odluka neće nas zaustaviti u tome“, istakao je Višković, prenosi RTRS.

Prema njegovim rečima, ovakve odluke samo podsećaju srpski narod da je Republika Srpska jedina garancija njihovih prava.

Predsednik Vlade istakao je da će institucije Republike Srpske snažno i energično odgovoriti, što će biti u najboljem interesu Republike Srpske.

On je naglasio da će svaki potez koji Srpska preduzme biti u pravcu očuvanja njenih, ali i prava svakog čoveka da slobodno iznosi svoje mišljenje i da zbog toga ne može biti procesuiran.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*