Dodik: Srbi neće prihvatiti nametanje Inckovih zakona

BANJALUKA –

Odluka kojom je Valentin Incko, odlazeći visoki predstavnik u BiH, nametnuo dopune u Krvičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, pokazuje da je on tipični srbomrzac, poručio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na vanrednoj konferenciji za novinare.

„Republika Srpska odbacuje tu odluku“, rekao je Dodik

„Sve govori o tome da on nema pravo na ovu odluku, koja je pravno neutemeljena“, rekao je Dodik, koji je više puta pred novinarima poručio da genocida u Srebrenici nije bilo.

Srbi, istakao je, ovu odluku Incka nikada neće prihvatiti i dodao da je ovo „poslednji ekser u kovčegu BiH“.

Ponovio je da nema dijaloga u BiH i pozvao sve političke faktore u Repblici Srpskoj da se ujedine u njenoj odbrani.

dodik

Izvor: Tanjug

Dodao je kazao da Srpska treba dati institucionalni odgovor i da će biti sazvana sednica Narodne skupštine Republike Srpske sledeće sedmice.

Ključno je da taj odgovor bude žestok i da bude prihvaćen od svih političkih činilaca.

Ne boji se ničega, već samo strahuje da ne razočara narod, rekao je Dodik.

„Hvala im što su nas probudili ovom odlukom, mislili smo da Incko i ostali niisu toliki kreteni“ kazao je.

Dodik je rekao da će prisustvovti narednoj sednici NSRS da bi, kaže, predložio koačan i odlučan dgovor.

Sa ovom odlukom slavodoitno mogu sam da se osećaju Bošnjaci i dodao da je čuo da je Incko za to primio dva miliona dolara ili evra.

„NSRS ima crvene linije koju ja neću da pređem, ovo traži zeštok odgovor pa i da proglasimo samostalnost već naredne sedmice“, naveo je Dodik.

Ako pustimo ovako dalje onda mi ovde nemamo šta da čekama, rekao je Dodik i dodao da će predložiti da svi Srbi napuste pravosuđe BiH.

Spreman je, istakao je, da sve podredi odbani Republike Srpske.

„Šta ako proglasimo odluku o nezavisnosti, oni ne nam ne mogu nšta. Prema tome šta? Sukoba neće biti, tražimo samo političku podršku za odluke koje ćemo doneti“, rekao je Dodik.

Dodik: Funkcija visokog predstavnika prestala da postoji

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Savet bezbednosti UN nije imenovao visokog predstavnika za BiH i da je ta funkcija prestala da postoji.

„Sinoćnje glasanje u SB UN o procesu imenovanja novog visokog predstavnika za BiH pokazuje duboku podeljenost, ne samo unutar BiH, već po prvi put od uspostavljanja Kancelarije visokog predstavnika i među članicama Saveta bezbednosti“, istakao je Dodik za Srnu.

milorad, dodik

Izvor: EPA-EFE/ANDREJ ČUKIĆ

On je rekao je da je rezolucija koju su predložile Rusija i Kina odraz odgovornosti ovih svetskih sila koje su predlogom za ukidanje OHR-a pokušale da napokon daju suverenitet BiH, punu nezavisnost i državni kredibilitet, koji očito ne žele ni određene političke stranke u BiH, ni njihovi nalogodavci iz međunarodne zajednice, prenosi RTRS.

„I na kraju, zaista moram izneti određenu dozu ironije jer zahtevom srpske strane u BiH da novi visoki predstavnik bude imenovan u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom ili još bolje da OHR bude sasvim zatvoren i time domaćim političarima nametne odgovornost postizanja kompromisa dijalogom, Republika Srspka po ko zna koji put brani Dejtonski mirovni sporazum, brani legitimitet BiH i njenih institucija i pokušava da uspostavi suverenitet koji toj istoj BiH otimaju oni koji se lažno u nju zaklinju“, naglasio je Dodik.

SB UN na sinoćnjoj sednici nije prihvatio rezoluciju Rusije i Kine o novom visokom predstavniku u BiH. Za rezoluciju su glasale Rusija i Kina, a 13 zemalja bilo je uzdržano.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*