Dodik: U Beogradu o infrastrukturnim projektima i aktuelnim događajima

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će na današnjem sastanku s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu biti reči o aktuelnim događajima, kao i infrastrukturnim i strateškim projektima, pre svega autoputu Beograd – Bijeljina.

„Naša saradnja ima kontiunuitet, bar jednom mesečno se sretnemo i pričamo o događajima koji su u toku i strateškim i infrastrukturnim projektima koje razvijamo zajedno, a pre svega o autoputu Beograd – Bijeljina“ , rekao je Dodik za TV Pink.

FOTO TANJUG

 

On je dodao da je planirano da u junu počne gradnja te trase.

„Pripremamo se da nastavimo dalje. U završnim smo razgovorima oko deonica, one su podeljene i želimo da ‘napadnemo’ odjednom sve, a u narednih pet, šest godina mislim da bi mogli da imamo značajan deo posla završen“, rekao je Dodik.

On je dodao da zahvaljujući Aleksandru Vučiću i njegovoj političi, Srbija ima bolji međunarodni ugled i da su postignuti ozbiljni ekonomski rezultati.

„U situaciji kada postoji trend pada ekonomskih i drugih vrednosti, da to čupate i podižete, mora se priznati da je to veliki uspeh“, rekao je Dodik.

Nemam poverenja u Tribunal, nemoguće da su samo Srbi krivi

Dodik je povodom sutrašnjeg izricanja pravosnažne presude bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću izjavio da nema poverenja u Haški tribunal, „ali da ipak veruje da je moguće da pobedi neka pravda“.

„U poslednje vreme smo čuli da su nestajala dokumenta, dokazi i mnogo šta drugo, i to je samo ojačalo naše nepoverenje prema tom sudu. Odavno sam prestao da verujem u ispravnost suda“, rekao je Dodik za TV Pink.

On je podsetio da je Karadžić u žalbenom postupku i da „negde duboko veruje da je moguće da pobedi neka pravda“.

„Da li je Karadžić doneo neku odluku da se napadnu civili – nije… Čemu onda priča o komandnoj, kolektivnoj odgovornosti, kako onda Amerikanci ne odgovaraju za to“, upitao je Dodik i primetio da optužba o komandnoj odgovornosti izgleda važi samo za Srbe.

Naveo je da je optuženo političko i vojno rukovodstvo RS, a ratni komandant Armije BiH u Srebrenici Naser Orić oslobođen.

„Na tome se završava moj odnos prema Haškom tribunalu“, rekao je Dodik i dodao da je nemoguće da je samo jedna strana, srpska, kriva.

Dodik o formiranju vlasti u BiH i stavu prema NATO

Dodik je izjavio da se očekivalo da proces formiranja vlasti u BiH bude završen do kraja marta.

„U oktobru su održani izbori i na bazi toga još nije formirana vlast u Bosni i Hercegovini. Bošnjaci nemaju dovoljno stabilnu većinu kakvu bi želeli, dok su Srbi i Hrvati, s druge strane, napravili političku reprezentaciju u skladu sa Ustavom i bili smo spremni još pre Nove godine da formiramo vlast, ali bošnjačko-muslimanska strana nije“, rekao je Dodik .

On je ukazao da to traje već neko vreme i da je postalo poprilično zamorno.

„Mi u Banjaluci smo još pre Nove godine formirali vlast i parlament, doneli budžet i sve funkcioniše, a na nivou BiH nije donet ni budžet. Očekivao sam da će biti do kraja marta. Na nivou BiH je nemoguće napraviti koaliciju. Izborima je sve rešeno, samo treba da se sastanemo“, objasnio je Dodik.

Prema njegovim rečima, srpska strana u Sarajevu nikada nije bila jača i Banjaluka je sada ta koja odreduje politiku.

Govoreći o stavu prema NATO-u, odnosno o približavanju BiH tom vojnom savezu, na čemu insistira bošnjačka strana, zbog čega i blokira formiranje vlasti, Dodik je podsetio da je RS donela odluku da se kreće putem vojne neutralnosti.

„Ne prihvatamo ulazak u NATO. U uslovima kada je svet polarizovan, kada je oslabljena snaga međunarodnog faktora i kada smo došli u poziciju da možemo da odlučujemo kako mi hoćemo, mi smo rekli da ne idemo u NATO“, rekao je Dodik.

Istovremeno, drugi deo BiH, Federacija BiH, to želi, dodao je.

“ NATO je bombardovao naše položaje, bacao osiromašeni uranijum, mnogo je ljudi stradalo, i kao i Srbija, još se oporavljamo“, napomenuo je Dodik.

Odluke nema ako je svi ne prihvataju, naglasio je Dodik, i dodao da RS ne želi NATO granicu na Drini i ulazak u NATO, imajući u vidu i da je Srbija vojno neutralna.

Izvor: Tanjug

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*