DODIK

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je nedavno imao neugodan razgovor sa američkim ambasadorom u BiH Erikom Nelsonom kojem je prenio da je za Republiku Srpsku neprihvatljiv novi visoki predstavnik Kristijan Šmit, jer se njegovim imenovanjem na sjednici Savjeta za sprovođenje mira krši međunarodno pravo.

Dodik je naveo da mu je američki ambasador rekao da je što se njih tiče Šmit izabran i da misle da se u BiH treba usmjeriti na „izgradnji funkcionalne BiH“.

„To funkcionalne znači unitarne BiH“, rekao je Dodik i dodao da je poručio sagovorniku da takve funkcionalne BiH neće biti.

Dodik je istakao da je nemoguće da jedna Amerika koja je napisala i sponzorisala Dejtonski sporazum ruši taj sporazum.

„Mi ćemo prihvatiti svakog legitimno izabranog visokog predstavnika i s njim sarađivati u skladu sa Dejtonskim sporazumom“, rekao je Dodik sinoć za TV „Hepi“.

Dodik je podsjetio da je institucija visokog predstavnika uvedena Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma u kojem je napisano da će strane /Srbija, Hrvatska, Republika Srpska, Federacija BiH i zajednički nivo BiH/ dogovoriti i predložiti Savjetu bezbjednosti kandidata, koji će rezolucijom imenovati to usaglašeno lice.

On je naveo da je BiH nepravna i neželjena država i da je slovenačkom predsjedniku Borutu Pahoru, na njegovu molbu, objasnio da je miran razlaz moguć.

Dodik je ukazao i da Srbi u Republici Srpskoj ne prihvataju Drinu kao granicu.

„To je za nas bolna tačka i priča. Meni je Drina kičma i na njoj leži srpski narod i ne može biti granica jer je granica za mene nešto što razdvaja, što pravi otuđenje“, rekao je Dodik.

On je ocijenio da je vrijeme da Srbi napišu svoj non pejper i kažu svoje uslove.

„Imamo istorijsku podlogu za to da kažemo da je važna stepenica učinjena oko opšteg srpskog ujedinjenja, da smo narod koji je stradao u prošlom vijeku za ideje slobode i civilizacije koja je promovisala evropske vrijednosti i oba puta bili na pozitivnoj strani istorije i da kao takvi imamo pravo da smatramo da je ovo vijek srpskog nacionalnog ujedinjenja i da je to naš non pejeper“, dodao je Dodik.

On je ukazao da je greška što se pokušava napraviti nacionalna država BiH u kojoj postoje tri konstitutivna naroda i nije jedan narod dominantan, te da je zato i kreirana priča da Bošnjaka ima više.

Taman da Srba bude i 50.000, kaže Dodik, imaju pravo na odlučivanje, predstavljanje i Ustav, te stoga i forsiraju priče o skidanju naciolnih kvota ili da Srbi ne biraju iz Republike Srpske člana Predsjedništva, nego da to bira parlament BiH.

Dodik je istakao da je sve što je visoki predstavnik radio u BiH bilo protiv Dejtonskog sporazuma i Republike Srpske i Srbije, te ukazao da su stranci sve što su mogli učinili nepravno, a da su im „puna usta prava“.

„BiH je nepravna država, a i nemoguća država, neželjena država, sve je ona to samo nije pravna, dogovorena, voljena i niko se nije oko nje okupio“, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je SDA usvojila Deklaraciju na kongresu koja je usmjerena protiv Republike Srpske, a da visoki predstavnik i zapadni zvaničnici na to nisu reagovali.

„Preveli smo `Islamsku deklaraciju` Alije Izetbegovića na engleski jezik i dijelimo je sada strancima da vide sa čime imamo posla“, rekao je Dodik i dodao da Bošnjaci čak osporavaju i pomoć koju je ponudio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić da se vakcinišu besplatno u Srbiji.

Dodik je naveo da Bošnjaci stavljaju etiketu Srbima da su ih etnički očistili, pri čemu se za trećinu više vratilo Bošnjaka i Hrvata u Republiku Srpsku, kao i da na spisku žrtava u Srebrenici nema nijednog Srbina, jer su se bazirali samo na period između 11. i 18. jula, kako bi se potisnula činjenica o 3.000 ranije ubijenih Srba.

On smatra da je pravosuđe u BiH odlučno da procesuira svakoga ko je bio pripadnik Vojske Republike Srpske u nastojanju da prikazu da je svako učestvovao u tom velikom, po njima, udruženom zločinačkom poduhvatu.

Dodik je ocijenio da će se sa presudom generalu Ratku Mladiću desiti isto, jer je projekcija i cilj da se osudi čitavo srpsko rukovodstvo vojno i političko.

Napominjući da je bio svjedok odbrane generala Mladića u Hagu, kao i Radovana Karadžića, Dodik je rekao da Amerikanci to ne praštaju i ocijenio da su mu zbog toga uvedene američke sankcije.

„Smatrajući da mi je to diglo rejting kod Srba, onda su rekli da ja kršim Dejtonski sporazum. A ja se svaki dan pozivam na Dejtonski sporazum. Jedini sam čovjek koji bi pristao na BiH i priznao je kad bi je vratili na Dejtonski sporazum, na ono što piše u tom sporazumu. Ovo ne prihvatam i boriću se protiv toga dok budem političar i kasnije kad ne budem formiraću nevladinu organizaciju i boriću se za samostalnost Republike Srpske“, poručio je Dodik.

On je naveo da je budućnost Republike Srpske da se politički osamostali i da napravi savez, odnosno da se ujedini sa Srbijom u nekom vremenu koje dolazi, a u međuvremenu da pokuša da se ekonomski dodatno razvije i sačuva stanovništvo.

„Naša budućnost je vezana za stabilnu i moćnu Srbiju i mi smo zahvalni predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za ono što je učinio, što je podigao Srbiju na ovaj nivo, jer samo jaka i snažna Srbija garantuje i nama perspektivu ukupnog razvoja i stabilnosti koju gradimo“, dodao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska nije nikakav „klin“ Rusije u srcu Evrope, navodeći da je izmišljena priča o nekom ruskom malignom uticaju, dok su se istovremeno OHR i stranci sa Zapada najdirektnije upleli i upravljaju procesima u BiH.

Dodik je rekao da bi volio da je Rusija više prisutna u Srpskoj.

Izvor SRNA

 

 

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*