Donacija Vlade Japana Sektoru za vanredne situacije

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović izjavio je danas da će donacija Vlade Japana Sektoru za vanredne situacije, koja se sastoji od rafting i spasilačkih čamaca i druge opreme, pomoći u formiranju interventnih spasilačkih timova i još efikasnijem radu vatrogasaca-spasilaca.

„Donirana oprema, vredna oko milion i po evra, biće raspoređena u organizacione jedinice u celoj Srbiji i pomoći će u formiranju interventnih spasilačkih timova, doprineće većoj bezbednosti građana Republike Srbije i pomoći vatrogascima-spasiocima u najsloženijim operacijama koje obavljaju u vanrednim situacijama“ – rekao je Stefanović nakon obilaska donirane opreme.

Stefanović je precizirao da se donacija sastoji od 12 rafting i 12 spasilačkih čamaca, 12 prilikolica za čamce, sedam plutajući spasilačkih platformi i 29 LED reflektora sa agregatima, koji pomažu vatrogascima-spasiocima prilikom noćnog rada.

Ministar je dodao da donacija obuhvata i 100 dvodelnih i 115 jednodelnih ronilačkih odela, 11 kompresora za vazduh , 107 motornih testera, 14 inverter agregata i 118 dvodelnih radnih kombinezona.

Prema njegovim rečima, jedan deo opreme vatrogasno-spasilačke jedinice već koriste.

„Posao naših kolega u Sektoru za vanredne situacije je da spasavaju živote građana u poplavama, požarima, zemljotresima i drugim prirodnim katastrofama, koje nije uvek lako predvideti. Zato je važno da vatrogasci, ljudi iz civilne zaštite i ostali koji su deo Ministarstva unutrašnjih poslova, a koji pružaju pomoć na terenu, budu dobro obučeni, kvalitetno opremljeni, sa dobrom zaštitnom opremom i sredstvima“ – naglasio je Stefanović.

Zahvalivši se Vladi Japana na doniranoj opremi, ministar je istakao značaj višegodišnje uspešne saradnje između dve zemlje, koja se, između ostalog, ogledala i u pomoći prijatelja kada je to najpotrebnije.

„Nećemo zaboraviti dugogodišnju pomoć prijatelja iz Japana. U vreme velikih poplava, maja 2014. godine, Vlada Japana uputila je pet miliona evra pomoći Srbiji, a građani ove prijateljske zemlje više od dva miliona evra donacija“ – istakao je Stefanović.

Ambasador Japana Đunići Marujama odao je priznanje ministru Stefanoviću i Ministarstvu unutrašnjih poslova na trudu koji ulažu u prevenciju efekata prirodnih nepogoda i zahvalio se Sektoru za vanredne situacije na uspešnom korišćenju doniranih japanskih sredstava.

„Nadam se da donirana oprema već doprinosi poboljšanju kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova u efikasnom odgovoru na izazove koje stvarju prirodne nepogode na teritoriji čitave Srbije“ – rekao je Marujama.

Ambasador je ukazao da se u Japanu često dešavaju poplave i da zato ova zemlja prepoznaje važnost oporavka.

„Zbog svega toga Vlada Japana je do sada Republici Srbiji pružila pomoć od 8,7 miliona evra koja se ogleda u obnovi rečnih nasipa u šest opština u Srbiji, kao i vrtića i škola u pogođenim oblastima“ – precizirao je Marujama i istakao da pomoć nije jednosmerna.

„Prilikom velikog zemljotresa koji je pogodio istočni Japan pre nekoliko godina narod Srbije nam je nesebično pružio veliku materijalnu i moranu podršku. Takođe, i kada su nedavno jake kiše i poplave pogodile zapadni Japan, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić su nam u ime Vlade Republike Srbije uručili značajnu pomoć vrednu pola miliona evra, koju je obezbedila Vlada Republike Srbije“ – naglasio je Marujama.

Ambasador se zahvalio Srbiji na toj podršci i istakao da na ovaj način narodi Srbije i Japana grade odnos zasnovan na duhu uzajamne pomoći.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*