Dragana Milošević obišla Srpsko vojno groblje u Velikom Međeru

VELIKI MEĐER –

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević boravila je tokom prethodna dva dana u radnoj poseti Slovačkoj.

Prvog dana posete sekretarku Milošević i saradnike primio je ambasador Republike Srbije u Slovačkoj prof. dr Momčilo Babić. Sagovornici su se usaglasili da je potrebno jačanje naše zajednice u Slovačkoj, kako u kulturnim sadržajima, tako i u drugim značajnim sferama društva. Oni su se takođe složili da je delovanje zajedničkim snagama siguran put do postizanja ciljeva.

                           Pokrajinska vlada

Drugog dana posete Slovačkoj sekretarka Milošević je, nakon prijema i radnog sastanka, u pratnji gradonačelnika Velikog Međera, obišla tamošnje Srpsko vojno groblje, koje predstavlja jedno od mesta najvećeg stradanja Srba u Prvom svetskom ratu.

Srpsko groblje se nalazi na prostoru gde je, po nalogu bečkog dvora u Velikom ratu, osnovan koncentracioni logor Nađmeđer, u kojem je bila utamničena 21.000 vojnika i civila. Oko 6.000 Srba nije dočekalo slobodu, te stoga ovo groblje predstavlja jedno od četiri najveća srpska vojnička groblja van granica naše zemlje.

U Velikom Međeru je između dva svetska rata podignut spomenik žrtvama, a u periodu od 1946. do 2001. groblje je bilo sasvim zapušteno. Na inicijativu srpskih zajednica u Slovačkoj, ono je uređeno.

Nakon Srpskog groblja, sekretarka Milošević je obišla ostatke srpske pravoslavne crkve iz 18. veka u Trnavi.

U dvodnevnoj poseti Slovačkoj bio je i direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*