Dragana Milošević otvorila festival NEO koji je počeo koncertom orkestra „Camerata Academica“

 

Od večeras, pa do polovine septembra, Novi Sad će biti domaćin praznika klasične muzike koji, ne slučajno, počinje koncertom orkestra „Camerata Academica“ koji obeležava 30. godišnjicu plodnog umetničkog rada, rekla je sinoć, otvarajući u Katoličkoj porti festival NEO, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević.

Reč je o drugom izdanju tog festivala koji, u okviru projekta „Novi Sad – evropska prestonica kulture 2021“, organizuje istoimena fondacija, a pod dirigentskom palicom čuvenog maestra Filipa Grinberga (SAD), sa „Cameratom Academicom“ sinoć su nastupili i violončelisti Ištvan Varga i Marko Miletić.

„Pored nezaboravnog muzičkog doživljaja, sve što ćete čuti večeras, ali i ono što predstoji narednih dana, doprineće još značajnijem mestu našeg grada na kulturnoj mapi ne samo kod nas, već i izvan naših granica, potvrđujući kontinuitet kvalitet i visokih ciljeva koji se ovde, kada je o klasičnoj muzici reč, postavljaju i dostižu“, dodala je Miloševićeva.

Ona je izrazila zadovoljstvo i zbog nastupa dirigenta Grinberga koji je, kako je naglasila, „dugogodišnji prijatelj Novog Sada i naših profesionalnih muzičara“, dodajući da će Pokrajinska vlada nastaviti sa podrškom upravo ovakvim manifestacijama „zbog kojih Novi Sad, i dalje, s razlogom, nazivaju Srpskom Atinom“.

„Camerata Academika“ je, inače, profesionalni kamerni ansambl koji radi u okviru Akademije umetnosti u Novom Sadu, a članovi su mu njeni najbolji mladi muzičari – asistenti, docenti i najtalentovaniji studenti. Repertoar tog orkestra čine najlepša, ali i najzahtevnija dela klasične muzike u celini, uključujući, naravno, i dela domaćih kompozitora.


Izvor: PS za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*