Dragana Milošević:Pozorišnim festivalom jezičkih manjina sveta negujemo sličnosti u različitostima

„Veliko je zadovoljstvo biti deo ovog velikog međunarodnog pozorišnog festivala, koji je doveo Evropu i svet u Novi Sad i to bogatstvo, koje u sličnostima pokazuje različitosti je od neprocenjivog značaja, zbog čega će podrška Pokrajinske vlade i resornog sekretarijata biti uvek prisutna“ – rekla je pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević uoči otvaranja drugog po redu pozorišnog festivala jezičkih manjina sveta „Sinergy“ u Novosadskom pozorištu.

„Često volim da ističem retko viđen prostor, kakva je Vojvodina sa ispletenom miltikulturalnošću, multikonfesionalnošću sa toliko susretanja vera i nacija“ – istakla je Miloševićeva i dodala da dokaz toj činjenici jeste ovaj prelepi festival različitih teatara iz razlitih sredina, koji će u narednih neoliko dana oplemeniti Novi Sad i šire.

Sa željom glumcima i publici da nadahnuto proprate program festivala i da nastave da neguju sličnosti u raličitostima, još jednom je poručila da će i u svim narednim festivalima resorni sekretarijat biti pouzdan partner u njegovoj realizaciji.

Premijernom izvedbom predstave „Ventilator“ koja je rađena u koprodukciji Novosadskog pozorišta i Gledališča Koper u Sloveniji, zvanično je otvoren festival, koji će u ovom teatru trajati do 12. novembra, što prema rečima direktora te institucije Valentina Vencela, daje priliku da ljubitelji pozorišta vide one pozorišne trupe, koje se u svojim sredinama, na manjinskom jeziku, bave malim čovekom zatečenim u svetu velikih sukoba.

Pozdravne reči ispred Grada Novog Sada uputio je pomoćnik gradonačelnika Aleksandar Petrović, dok je festival zvanično otvorio pozorišni doajen i dramaturg Miroslav Miki Radonjić, koji je ovom prilikom naglasio da uspešna saradnja ne malih pozorišta daleko izvan naših granica su došle u onu nežnu fazu, kada se lako ostvaruje novosadski pozorišni dijalog.

Da podsetimo, po programu festivala sutra na istoj sceni publici će se predstaviti Slovensko stalno gledališče iz Trsta (Italija) sa predstavom „Lepi dani u Aranhuezu“ i Srpsko pozorište iz Budimpešte (Mađarska) sa predstavom „Avala ekspres“.

Rusi iz Izraela iz pozorišta TMG Šaula Tiktinera iz Tel Aviva (Izrael) nastupiće 7. novembra sa predstavom „Poslednji let – ispovest umetnika“, a 8. novembra novosadskoj publici predstaviće se Tatari iz Rusije iz Buinskog državnog dramskog teatra sa predstavom „Prosci“.

U Galeriji Matice srpske 9. novembra biće izveden performans Marina Abramović na rumunskom „Marina i Ulaj“ iz Bukurešta (Rumunija), a na Velikoj sceni Novosadskog pozorišta Ksenija Prohaska izvešće monodramu „Marlen Ditrih“ na italijanskom.

U Novosadskom pozorištu 10. novembra nastupiće i Jermeni iz Turske iz istanbulskog Pozorišta Hangardz sa predstavom „Nađimo jedni druge, to je ono što nemamo“, a sledećeg dana Novosađani će imati priliku da vide predstavu Pozorišta Aron Tamaši „Alisa“, koju izvode Mađari iz grada Sveti Đorđe (Rumunija).

Čast da u Novosadskom pozorištu zatvore Festival pripala je Mađarima iz Ukrajine, odnosno Narodnom pozorištu Ilješ Đula iz Beregova, koji će izvesti predstavu „Zoltan ponovo sahranjen“.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*