Drugi Street art festival Herceg Novi oplemenio zidove i uključio mlade ljude

Drugi Street art festival Herceg Novi završen je prošlog vikenda finalnim radovima na čak pet murala kojima su ulepšani gradski zidovi i fasade.

„Namera festivala je upravo ta da nedovoljno iskorištene javne površine u Herceg Novom budu kroz umetničku formu bolje definisane, da svi shvatimo da je javni prostor naš zajednički i da treba da ga koristimo na najbolji mogući način”, objasnila je koncepciju celog projekta Ana Zambelić Pištalo, čelnica Sekretarijata za kulturu i obrazovanje u čijoj organizacije se i održao Street art festival.

Mladi Hercegnovljani, učenici Srednje mešovite škole „Ivan Goran Kovačič“ i Osnovne škole „Orjenski bataljon“ iz Bijele uključili su se u manifestaciju i izradili zidne slike na svojim obrazovim institucijama.

Tri mlade umjetnice Ana Moris, Ana Bilafer i Milica Čupić dale su svoju viziju teme festivala, ‘Spoj čovjeka i prirode’ prenevši motiv obližnjeg drveta na zid svoje srednje škole i dodajući mu misteriozna ljudska lica. Mlade umetnice nadaju se da će svojim gestom dati doprinos svijesti zajednice o oplemenjivanju zajedničkog, javnog prostora umetničkim intervencijama.

“Murali daju novi život zidovima, pa i našoj školi. Mislim da bi bilo dobro da nekad možemo da radimo i na slobodnu temu, da ne budemo ograničeni već da možemo, ako želimo, da kroz svoj umetnički angažman ispitujemo i krajnosti”, kaže Ana Moris.

Mališani predškolskog uzrasta su sa vaspitačima, na zidu dvorišta vrtića na Toploj obojili veseli pejzaž.

“Ovo je samo jedna od inicijativa na kojima radimo sa Opštinom Herceg Novi i hvala im na tome. Prošle godine smo jako lepo bili primljeni od gradonačelnika, tako da je ovo nastavak saradnje. U svemu tome lepo i rastemo i nadamo se da ćemo sutra biti dobri građani Herceg Novog upravo zbog ovakvih akcija’ – objasnila je vaspitačica predškolske ustanove ‘Naša radost’ na Toploj, Tamara Živanović dodjući da je pripremu i skiciru murala likovni pedagog Kasandra Popović.

Street art festival ostvario je saradnju i sa upravo završenim Hercegnovskim strip festivalom. Rezultat je mural kojeg je osmislio Stevan Subić, crtač prestižne izdavačke kuće Bonelli Editore.

Subić je, kako kaže, zamislio da svojim muralom stimuliše djecu, na njihovom putu do škole, na razmišljanje. Dva identična astronauta, postavljena kao odraz jedno drugog, su dečak i devojčica, koji lebde svemirom simbolizujući tako najdalje domete čovječanstva u nauci, ali i u društvenoj jednakosti. Mural se nalazi na stepeništu koje vodi do škole Dašo Pavičić na Toploj.

Promišljanjem odnosa čoveka i prirode bavili su se i na konkursu festivala nagrađeni umjetnici Mato Uljarević i Iva Marinović, koji su realizovali mural na Dubravi, uz samu amgistralu.

“Mi smo imali ideju da opišemo utisak koji je Herceg Novi ostavio na nas, kroz figuru čoveke u kome se ogleda cela atmosfera Herceg Novog. On je duh grada, a nazvali smo ga Herceg”, kažu Uljarević i Marinović.

Unutar figure koju slikaju prikazani su nasumični komadi iskustva Herceg Novog – palma, mušlje na buzaru, Belavista, mornar sa lulom, iscječci koji grad čine jedinstvenim.

“Već smo radili nekoliko murala. Volimo da oplemenimo zidove, oslikani su lepši nego sivi, a prolaznici odlično reaguju na našu umetnost”, objašnjavaju dvoje mladih autora.

Izvor: Opština Herceg-Novi

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*