Drugo glasanje u Predstavničkom domu, novi korak ka Trampovom opozivu

Pošto je potpredsednik Majk Pens odbacio rezoluciju o pokretanju 25. amandmana američkog Ustava, Predstavnički dom američkog Kongresa glasa o opozivu predsednika Donalda Trampa. Nakon toga u Senatu bi trebalo da bude održan pretres i doneta odluka da li će Tramp biti razrešen dužnosti.

Pens je odbio poziv da se Tramp, sedam dana pre isteka mandata, razreši dužnosti na osnovu 25. amandmana i time demokratama olakšao put ka impičmentu.

Članovi Predstavničkog doma glasaće o opozivu američkog predsednika sedam dana uoči isteka mandata

Članovi Predstavničkog doma glasaće o opozivu američkog predsednika sedam dana uoči isteka mandata

„Ne verujem da je takav potez u najboljem interesu naše nacije niti da je u skladu sa našim Ustavom“, naveo je Pens u pismu koji je njegov kabinet uputio Pelosi i ponovio da je aktuelna administracija spremna na regularan prenos vlasti.

Do usvajanja rezolucije je došlo pošto se najmanje pet Republikanaca pridružilo zahtevu za opoziv predsednika. Rezolucija je usvojena sa 223 glasova za i 205 protiv.

Članovi donjeg doma američkog Kongresa optužili su Trampa da je podsticao na pobunu uoči upada dela njegovih pristalica u kompleks Kapitol hila.

Kako je objavio Njujork Tajms, republikanski lideri u Senatu odlučili su da ne vrše pritisak na članove svoje stranke da glasaju protiv opoziva predsednika Trampa i prepuste im da glasaju „po sopstvenoj savesti“.

Brojni mediji izvestili su da raste broj republikanaca koji najavljuju da će glasati za opoziv aktuelnog predsednika.

Među njima su Republikanska predstavnica iz Vajominga i članica republikanskog liderskog tima u Predstavničkom domu, Liz Čejn, ali i predstavnci iz Njujorka Džon Katko i iz Ilinoisa Adam Kincinger.

U slučaju da Tramp bude opozvan, biće jedini od američki predsednik koji je opozvan dva puta.

 

IZVOR:RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*