Država Austrija dobila spor oko rodne kuće Adolfa Hitlera

BEČ: Dugogodišnji pravni spor oko rodne kuće Adolfa Hitlera u Braunau, između Republike Austrije i nekadašnje vlasnice, okončan je odbijanjem žalbe na odluku o nacionalizaciji.

Foto: Youtube Printscreen

Nakon što je austrijski parlament 2016.doneo odluku o oduzimanju kuće, odnosno nacionalizaciji, vlasnica je pokušala pred sudom da je ospori i da izbori veće obeštećenje.

Sada je žalba nekadašnje vlasnice odbijena pred Višim sudom (OGH) u Beču.

Viši pokrajinski sud u Lincu je u aprilu stavio van snage odluku Pokrajinskog suda u Ridu o podizanju visine obeštećenja na 1,5 miliona evra.

Sud je smatrao da je visina obeštećenja od 812.000 evra, koliko je procenio sudski veštak, a svotu koju je država već isplatila, dovoljna.

Protiv toga se OGH-u žalila bivša vlasnica, ali je žalba odbijena, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.
Time je poslednji sudski spora u slučaju rodne kuće Adolfa Hitlera okončan.

U martu prošle godine je i Evropski sud za ljudska prava odbacio žalbu bivše vlasnice, uz ocenu da odluka parlamenta ne predstavlja kršenje osnovnih prava i sloboda.

Nakon pravosnažne sudske odluke u slučaju obeštećenja sada može da se pokrene postupak određivanja svrhe korišćenja kuće, sa ciljem da se spreči svaki oblik veličanja nacizma, istakao je danas u saopštenju ministar unutrašnjih poslova Volfgang Pešorn.

On je objavio da je pokrenut konkurs za arhitekte.

IZVOR:DNEVNIK

Total Page Visits: 15 - Today Page Visits: 2

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*