Država na Berzu šalje „Telekom”, „Skijališta” ili EPS

NOVI SAD: „Telekom Srbija” bi se najpre u odnosu na ostala domaća javna preduzeća mogao tipojavi na berzi, dok bi „Elektroprivreda Srbije” morala prvo da se reorganizuje u akcionarsko društvo, za šta je potrebno od godinu do dve – kazao je broker Branislav Jorgić za „Dnevnik” povodom izjave ministra finansija Siniše Malog da je saglasan s tim da jedno od javnih preduzeća uskoro izađe na Berzu.

Foto: Tanjug

 

Jorgić kaže da bi se umesto EPS-a relativno brzo u to trgovanje mogla uključiti „Skijališta Srbije”, i to obrazlaže time da su „Skijališta” malo preduzeće pa za transformaciju iz javnog preduzeća u akcionarsko ne bi trebao dug period, ali i zato što održavanje skijališta u planinskim centrima ne predstavlja delatnost od posebnog državnog interesa.

Uopšte gledano, za domaće kompanije je dobro da se nađu na Berzi, ne samo da bi širile sopstveni kapital već i što bi u tom slučaju domaći i strani investitori dobili mogućnost da na transparentan način ulažu sopstveni kapital jer su im u sadašnjim uslovima te mogućnosti ograničene, naveo je Jorgić, spominjući da se trgovanjem hartijama od vrednosti na Berzi otvara mogućnost i da se građani uključe u većem obimu prateći berzanska kretanja kupovinom i prodajom akcija.


Potrebni berzanski standardi

Zoran Grubišić je precizirao da mora da se uradi prospekt, da se ponude sve informacije vezane za kompaniju i da se donose zvanična odluka na upravnom odboru kompanije. Uz to, dodaje, potrebno je da javno preduzeće ispuni standarde Beogradske berze koji su vezani za više parametara, pri čemu je bitna veličina, odnosno tržišna vrednost kompanije, godišnji prihod, broj zaposlenih, profit, odnosno više važnih parametara koje investitori sagledavaju.

Verujem da, o kojoj god kompaniji da pričamo, ona ispunjava te uslove, odnosno standarde koje je postavila Beogradska berza, rekao je Grubišić.


Eventualni izlazak jednog od javnih preduzeća na Berzu pojačao bi kvalitet hartija od vrednosti, čime bi se privukla pažnja većih investitora, ocenjuje profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Zoran Grubišić za Tanjug.

Kako dodaje, većina javnih preduzeća mogla bi biti kandidati za eventualni izlazak na Berzu.

Velika javna preduzeća, kaže, ispunjavaju standarde za izlazak na Beogradsku berzu jer su dovoljno velika, dovoljno značajna, kako u pogledu broja zaposlenih, tako i u pogledu godišnjih prihoda i vrednosti kapitala koji će biti ponuđen.

Dakle, ne sumnjam da je to sve ispunjeno, stvar je više na odluci, na tajmingu kada i kako se otvoriti na Beogradskoj berzi, rekao je Grubišić.

Ministar Mali je ranije kazao da tek treba da se razgovara i odluči koje bi javno preduzeće izašlo na Berzu, a Grubišić procenjuje da bi to mogao biti „Telekom”. Dodaje da je odluka o izlasku bilo kojeg javnog preduzeća na Berzu na državi, kao većinskom vlasniku. Takvoj odluci, kaže, mora da prethodi i urađen prospekt, zvaničan dokument koji obično radi neka investiciona banka koja priprema i zaokružuje sliku o kompaniji.

Prospekt predstavlja, kako objašnjava Grubišić, zaštitu svih investitora koji bi ulagali u akcije te kompanije.

IZVOR:DNEVNIK

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*