Državne mature u školskoj 2022/23, odnosno 2023/24. godine

BEOGRAD –

Državna matura – odnosno završni ispit za učenike trogodišnjih srednjih stručnih škola realizovaće se školske 2022/23. godine, a opšta, umetnička i stručna matura školske 2023/24. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Kako se navodi, Komisija za praćenje aktivnosti uvođenja državne mature u obrazovni sistem, donela je odluku da se vremenski interval za pripremu implementacije državne mature produži, sagledavajući aktuelnu situaciju i njen uticaj na obrazovni sistem, kao i sve dosadašnje aktivnosti.

skola, ucionica, skolske, klupe, nastave, prosveta, obrazovanje,

EPA-EFE (Tibor Rosta)

Podseća se da je prvobitno bilo planirano da se državna matura održi 2022. godine, ali da to predstavlja veliku promenu u obrazovnom sistemu i zahteva temeljne pripreme svakog segmenta realizacije, uzimajući u obzir i specifične uslove održavanja nastave zbog pandemije koronavirusa.

Komisija će nastaviti pažljivo da prati pripremu svake od faza neophodnih za uvođenje državne mature, kao i realizaciju Projekta IPA2015 „Unapređenje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja putem uvođenja ispita – Državna matura“.

Dodaje se i da će jedan od fokusa Komisije biće uslovi za kvalifikaciju kandidata na visokoškolske ustanove, jer određeni broj njih nije usvojio dokumenta u kojima se definišu kriterijumi za upis na studije nakon položene državne mature.

Na kraju, u Ministarstvu dodaju da u cilju uvođenja nacionalnog ispita na kraju srednjeg obrazovanja, kao i drugim reformskim koracima, imaju snažnu podršku EU.

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*