Državne počasti Karađorđevim ustanicima u Boju na Ivankovcu

ĆUPRIJA –

Na Ivankovcu kod Ćuprije, na lokalitetu „Šančevi na Ivankovcu“, danas će uz državne i vojne počasti biti obeležena 215. godišnjica Boja na Ivankovcu, kada su Karađorđevi srpski ustanici, na čelu vojvodom Milenkom Stojkovićem, naneli prvi poraz regularnoj turskoj carevoj vojsci, koju je predvodio Hafiz- paša.

Reč je o centralnoj državnoj manifestaciji koju, tradicionalno, organizuju Vlada Srbije i Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Skupština opštine (SO) Ćuprija.

boj, na, ivankovcu,, ivankovac,, spomenik

Državnu ceremoniju predvodiće državni sekretar Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić, koji će na spomenik Milenku Stojkoviću, rad vajara Milorada Mitrovića, na mestu bitke, položiti lovorov venac, saopštio je Organizacioni odbor u Ćupriji.

Vence će položiti i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Ćuprija i organizacija opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Državna ceremonije će početi u 10 sati, a program će biti održan u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom zbog korona virusa.

Pre zvanične državne ceremonije, sveštenici crkve u Ivankovcu služiće pomen izginulim u Boju na Ivankovcu.

Boj na Ivankovcu, 18. avgusta 1805. godine, istoričari ocenjuju kao jednu od „najznačajnijih i najvećih pobeda Karađorđevih ustanika u čitavom periodu Prvog srpskog ustanka“.

Istoričari ističu i da je to „istovremeno, blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije“.

„Ostvarivši pobedu na Ivankovcu srpski ustanici pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije tokom čitava dva naredna stoljeća“, zapisali su hroničari.

Uspeh srpskih ustanika bio je potpun, Turci su za sobom ostavili bogat ratni plen, a Hafiz-paša je preminuo od posledica ranjavanja, ističu hroničari i podsećaju da je Boj na Ivankovcu „bio prvi otvoreni sukob ustanika s turskom carevom vojskom“.

„Pobeda je imala veliki moralni odjek u celom pašaluku i ojačala samopouzdanje ustanika i doprinela uspesima u borbma za oslobođenje od turske vlasti“, ocenjuju hroničari.

Veliki vojnički uspeh doživeo je i Milenko Stojković, koji je i sam u ovoj bici ranjen.

Dok je sa Petrom Dobrinjcom i Stevanom Sinđelićem čekao Turke, zapisali su hroničari, Hafiz-paša je Stojkoviću, preko glasnika, poslao poruku da mu se „skoloni sa puta“, a ovaj mu odgovorio: „Pretnjama me ne uplaši! Udri svom silom! Rđa bio ako ti se uklonio“.

Turska „pohodna vojska“, brojala je tada više od 20.000 vojnika, a Srbi su na Ivankovcu imali 2.500 ustanika, kasnije, treći dan, im se pridružio Karađorđe sa 5.000 ustanika.

Spomenik Stojkoviću se sastoji od postamenta pravougaonog oblika, na čijem je vrhu bronzana bista i nalazi se u centru Spomen parka Ivankovac, a šančevi su duboki oko pola metra i pre nekoliko godina su rekonstruisani.

IZVOR:RTV

FOTO:cuprija.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*