Dva mladunca orla krstaša prvi put obeležena satelitskim odašiljačima u Srbiji

Dva mladunca orla krstaša prvi put obeležena satelitskim odašiljačima u Srbiji 1Foto: BETAPHOTO/Drustvo za zastitu i proucavanje ptica Srbije/Marton Horvath/DS

Dvoje mladunaca orla krstaša Mima i Mihajlo, narednih godina će slati vredne informacije koje će pomoći da se njihova vrsta bolje upozna i zaštiti, saopštilo je danas Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Krstaši iz Srbije će prvi put biti praćeni uz pomoć satelitskih odašiljača, najnovije tehnologije koja će ornitolozima Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije omogućiti da u realnom vremenu saznaju veliki broj informacija koje mogu da obezbede opstanak ove vrste.

Sa svega tri para, orlovi krstaši su najređa ptica grabljivica u Srbiji.

U Crvenoj knjizi ptica Srbije dobili su kategoriju kritično ugrožene vrste zbog izuzetno male brojnosti i velikih opasnosti koje prete njihovom opstanku u prirodi.

Krstaši se gnezde na samom severu vojvođanskog Banata, u prostranstvu stepa i oranica. Naša mala nacionalna populacija deo je veće panonske populacije koja broji više stotina parova u Mađarskoj, Slovačkoj, Austriji i Češkoj.

Sva tri gnezda orlova krstaša nadziru volonteri Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, lovočuvar iz Srpskog Krstura i čuvari prirode iz Specijalnog rezervata prirode „Pašnjaci velike droplje“. Čuvanje gnezda je, kao i godinama unazad, doprinelo da se orlovi bezbedno i uspešno gnezde.

Ove godine podmladak krstaša u Srbiji čine ćetiri mladunca, dva mužjaka i dve ženke. Ženke su nazvane Mima i Zlatica, a mužjaci Mihajlo i Gavrilo.

U petak 2. jula tim ornitologa iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, zajedno sa kolegama iz Mađarskog društva za zaštitu ptica i prirode (MME – BirdLife Hungary) i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, i veliku pomoć profesionalnih alpinista posetio je gnezda orlova krstaša.

Svi mladunci su obeleženi metalnim i plastičnim prstenovima, a dva su dobila i satelitske odašiljače koji će istraživačima pomoći da ih prate, saznaju kuda se kreću, gde love, i da im priskoče u pomoć ako bude potrebno.

„Za naše krstaše najveće pretnje su trovanje i nedostatak drveća na kojima bi se gnezdili. Ovog proleća zabeležili smo nekoliko slučajeva trovanja ptica na severu Banata, a samo pukom srećom orlovi nisu stradali. Neodgovorna upotreba pesticida i sve češće namerno trovanje lisica, šakala, pasa i drugih mesojeda hitno mora da se zaustavi kako bismo sačuvali ptice sa nacionalnog grba“, kaže Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

 

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*