Dva policajaca tuže Trampa zbog januarskih nereda

Dvojica policajaca sa američkog Kapitola podneli su tužbu protiv bivšeg predsednika Donalda Trampa za podsticanje pobune 6. januara, navodeći da je on odgovoran za fizičke i emocionalne povrede koje su tada pretrpeli.

Dva policajaca tuže Trampa zbog januarskih nereda

Foto: AP
Rojters prenosi da su Džejms Blasingejm sa 17 godina službe i Sidni Hembi koji je 11 godina policajac, podneli u utorak tužbu protiv Trampa pred američkim sudom za okrug Kolumbija tražeći odštetu od najmanje 75.000 američkih dolara.
U tužbi se kaže da je zahtev za naknadu štete zbog fizičkih i emocionalnih povreda koje je prouzrokovalo protivzakonito ponašanje optuženog Donalda Trampa koji je podsticao pobunu 6. januara ove godine, u kojoj su njegovi sledbenici pokušali da ospore rezultate predsedničkih izbora 2020, navodi agencija.
Oštećeni policajci u svom zahtevu pred sudom ukazuju još na ponašanje bivšeg republikanskog predsednika pre i posle predsedničkih izbora 3. novembra, koje uključuje komentare u govorima, na Tviteru i tokom predsedničkih debata.
Tužba navodi da je Tramp podsticao nasilje tokom predsedničke kampanje 2020. i tvrdio da su izbori namešteni nakon što je sadašnji predsednik Džozef Bajden proglašen za pobednika.
Tramp je prema njihovoj tužbi pretio nasiljem svojim protivnicima, podsticao svoje sledbenike na nasilje i odobravao njihova protivzakonita dela.
Rojters prenosi da se u tužbi takođe navodi da je Tramp ohrabrivao pristalice da dođu na Kapitol 6. januara i zaustave krađu mesecima nakon izbora, a u tvitu od 19. decembra je napisao Veliki protest u Vašingtonu, 6. januara. Budi tamo, biće divlje, što su mnogi od njegovih pristalica shvatili kao doslovni poziv na oružje.
Tramp je ranije negirao odgovornost za nerede u kojima je pet osoba izgubilo život, uključujući i policajca, a njegova kancelarija nije odmah uzvratila poziv agenciji za komentar povodom tužbe.
Autor: Tanjug

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*