Dve nagrade za film „Strahinja Banović“ na festivalu u Karlovim Varima

Dve nagrade za film „Strahinja Banović“ na festivalu u Karlovim Varima 1Foto: promo

Filmu „Strahinja Banović“ reditelja Stefana Arsenijevića danas su na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima dodeljene nagrada Ekumenskog žirija i nagrada žirija mreže Evropskih prikazivača Europa Cinemas Label.

Film „Strahinja Banović“ (međunarodni naslov „As Far As I Can Walk“) takmičio se u Glavnom programu Festivala zajedno sa još 11 ostvarenja iz celog sveta.

U obrazloženju nagrade se navodi da „Film „Strahinja Banović“  („As Far As I Can Walk“) priča veliku i humanu ljubavnu priču, balansirajući između realne dokumentaristike i vanvremenske poezije. Reč je, kako je navedeno, o filmu koji govori o teškom iskustvu migracija, sa epskom dimenzijom koja se na kraju pretvara u priču o strasti“.

Nagrada ekumenskog žirija je nezavisna filmska nagrada koja se od 1973. godine dodeljuje na glavnim međunarodnim filmskim festivalima u Kanu, Berlinu, Lokarnu, Karlovim Varima i do 2015. u Montrealu. Ekumenski žiri okuplja stručna lica evanđelističke i katoličke crkve koji dodeljuje nagrade filmovima koji senzibilizuju gledaoce za duhovne, ljudske i društvene vrednosti.

Za nagradu žirija Europa Cinemas takmičilo se 20 filmova iz takmičarskih sekcija Kristalni globus (Crystal Globe Competition) i  Istočno od Zapada (East of The West). U žiriju za ovu nagradu bili su članovi Mreže Europa Cinemas: Linda Arbanová (Kino Aero, Prag, Češka,  Erika Borsos (Budapest Film Zrt., Budimpešta, Mađarska) i Gregor Janežič (Kino Vrhnika, Vrhnika, Slovenija).

„Film „Strahinja Banović“ je odlična prezentacija jednog od najvećih problema današnjice, migracija. Žiri Europa Cinemas zaljubio se u priču filma, koja kombinuje tradicionalnu poeziju i savremena pitanja. Mladi reditelj, Stefan Arsenijević, slika život migranata tačno i istinito, i svako se može poistovetiti sa intimnim borbama u odnosu dva glavna lika. Vrednujemo ovaj film zbog njegove izvrsne slike, koja istančano podupire poruku filma. Takođe smo očarani zanimljivom glumom glumaca, i smatramo da film ima veliki potencijal da se „obrati“ različitim publikama u Evropi, putem svog jakog, dubokog i emocionalnog jezika“, naveo je žiri.

Ceremonija dodele glavnih nagrada Međunarodnog filmskog festivala u Karlovim Varima održaće se večeras u 20 časova, kada film „Banović Strahinja“ može da osvoji još nagrada.

 

 

IZVOR:DANAS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*