Dve nedelje slabiji pritisak u celom gradu zbog zamene cevi

Radnici Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija” u naredne dve sedmice menjaće cevi između stare filter stanice i rezervoara „Štrand”.

Zbog toga sugrađani u pojedinim delovima grada mogu da imaju problem s nižim pritiskom vode u njihovim domovima. Tim povodom juče održana konferencija za novinare na gradilištu Fabrike vode na Sunčanom keju, na kojoj je tehnički direktor tog preduzeća Nikica Ivić rekao da se menja cev koja je bila u funkciji od 1963. godine. Zbog toga, kako je objasnio, više nije moglo da se čeka na njenu zamenu, budući da je u prethodne dve godine bilo prijavljeno četiri havarije na toj cevi, pa je dalja sigurnost njene upotrebe bila pod znakom pitanja.

– Radovi za sada teku dobrim tempom, videli ste uslove, prostor u kojem se radi je veoma uzan, to je tunel u koji može da uđe nekolicina radnika – kazao je Ivić novinarima u izjavi, naglasivši da kompletna investicija košta 45 miliona dinara. – Nadamo se da će radovi u naredne dve nedelje biti završeni, a trudićemo se da ih kraju privedemo kraju i ranije. Ovom prilikom apelujemo na građane Novog Sada ako mogu da smanje prekomernu potrošnju i molimo za razumevanje zbog radova. Nismo imali drugu mogućnost osim da se taj cevovod zameni. Trenutno raspolažemo s nekih 950-1000 litara vode koje u sekundi možemo da sprovedemo kroz jednu jedinu cev do postrojenja za preradu. To je sav kapacitet koji imamo u odnosu na 1.250-1200 litara, koliko je prosečno za ovaj period godine.

Iz JKP „Vodovod i kanalizacija” poručuju da sremska strana grada ima dobar sistem vodosnabdevanja, a da bački deo ima problem s pritiskom vode.

– Pritisak vode je niži od pola do jednog bara, zavisi od kraja grada, a najviše je problema u severozapadnom delu grada, odnosno na Novom naselju, Detelinari, Veterniku, ali delovima uz Dunav, a problematične su stare zgrade koje nemaju hidroforska postrojenja, ali trudimo se da damo maksimum i snabdemo ljude vodom što je više moguće – rekao je Nikica Ivić. – Trudimo se da u noćnim i jutarnjim terminima povećamo i to malo vode što imamo na raspolaganju, da ljudi barem elementarne stvari mogu da odrade, a tokom dana pokušavamo sistem da održimo u funkciji koliko je to moguće. Imamo prijave iz skoro celog grada, ali najviše ih dolazi iz tog severozapadnog dela, gde je pritisak vode niži od pola do jednog bara.

 

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*