DW: Novi komesar za proširenje – Orbanov trijumf nad EU

BON –

Nemački Dojče vele ocenio je da je izbor bivšeg mađarskog ministra pravde Lasla Tročanjija za evropskog komesara za proširenje diplomatski trijumf mađarskog premijera Viktora Orbana, budući da Tročanji važi za čoveka koji je „neograničeno lojalan Orbanu“.

Poslednji mađarski komesar EU Tibor Navračič oprezno se distancirao od orbanovskog iliberalizma naglašavajući da je, pre svega, u obavezi prema institucijama EU, zbog čega je, piše nemački servis, Orban ovaj put išao na sigurno i nominovao Tročanjija.

                  freeimages.com, ilustracija

Kako se navodi, Mađarska je ujedno dobila i jednu od vrlo važnih funkcija – za proširenje i susedsku politiku EU, što je za Orbana „jedan od najvećih diplomatskih uspeha proteklih godina i trijumf nad EU“, budući da se Mađarska suočava sa postupkom po članu 7 o poštovanju principa pravne države u EU.

Iako Tročanji ne spada u jastrebove Orbanovog sistema i uvek trezveno argumentuje, nema mesta sumnjama kada je reč o njegovim pozicijama, piše DW i dodaje da se na pozadini svega rađa pitanje koliko će Tročanji biti lojalan Briselu.

Mađarska vlada, kako se navodi, od novog briselskog vođstva očekuje da zaustavi doseljavanje i brani Evropu sačinjenu od država kao i hrišćansku kulturu.

Ipak, ocenjuje se da za Orbana funkcija komesara ima dodatni značaj budući da se Mađarska odavno zalaže za brzu integraciju država Zapadnog Balkana, pre svega Srbije i Crne Gore.

„Kalkulacija mađarskog premijera je sledeća- što pre Evropskoj uniji pristupe Srbija i Crna Gora, tim više će ojačati i njegove pozicije i pozicije drugih zemalja Višegradske grupe – Poljske, Češke i Slovačke. Zato od Tročanjija jedno ne treba očekivati – da tematizuje velike deficite na planu demokratije i pravne države u regionu zapadnog Balkana“, zaključuje DW.

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*