Džaferović: Nisam dobio odgovor od Šmita o smeni Dodika; Šmit: Sve strane da razgovaraju o problemu

BLED –

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je danas da od visokog predstavnika Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje, nije dobio odgovor na njegov zahtev da pokrene pitanje smene srpskog člana Milorada Dodika, zbog, kako je naveo, blokade rada kolektivnog šefa države BiH i dodao da ostaje pri tom zahtevu. Institucije su tu da rade, izjavio je danas Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit.

„Nisam dobio odgovor. Ali to je njegova uloga. On mora da spreči zloupotrebu Dejtonskog sporazuma. Sve one koji kritikuju mene zbog te izjave pozivam da pomognu da institucije Bosne i Hercegovine normalno funkcionišu“, rekao je Džaferović.

šefik, džaferovic

Izvor: EPA ( FEHIM DEMIR)

Lično ga, kaže, najviše interesuje da institucije funkcionišu i da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum bez rezerve.

„To znači da se poštuje i visoki predstavnik, i strane sudije u Ustavnom sudu BiH, međunarodne presude itd. Svako onaj koji blokira rad institucija ne treba da učestvuje u njihovom radu. To je sve što sam kazao i stojim iza toga“, rekao je Džaferović za sarajevsku N1 tv. sa Bledskog strateškog frouma.

Džaferović je komentarisao izjavu hrvatskog predsednika Zorana Milanovića koji je rekao da je Dodikova inicijativa kojom je pozvao Vučića, Milanovića i Erdogana da posreduju u novom dogovoru o budućnosti BiH – dobronamerna.

„Prema onom što čini (Milanović) nema tu dobre namere, pa čak ni za one koje predstavlja. U našem interesu je da BiH funckioniše i da što pre postane članica NATO saveza i EU. Onaj koji blokira rad institucija BiH ne može biti dobronameran. Pozivam ga da što pre prestane“, rekao je Džaferović.

Šmit: Sve strane da razgovaraju o problemu

Institucije su tu da rade, izjavio je danas Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit komentarišući zahtev bošnjačkog člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića za smenu srpskog člana Milorada Dodika zbog bojkota te institucuje i izrazio očekivanje da će sve strane u BiH sesti da razgovaraju kako bi se , kaže, prevazišao taj problem.

Šmit je na Bledu, gde učestvuje na Bledskom strateškom forumu, na pitanje Tanjuga da li će uvažiti zahtev Džaferovića i primeniti Bonska ovlašćenja, rekao da su „institucije tu da rade“ i da očekuje da će svi koji učestvuju u njihovom radu pokazati odgovornost.

kristijan, smit, 3

Izvor: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Šmit međutim nije konkretno odgovorio na ponovljeno pitanje da li će uvaži zahtev Džaferovića.

„Veoma sam optimističan da ćemo svi zajedno sesti da razgovaramo i da ćemo naći način da rešimo te probleme,ali i ostale stvari,kao što su ekonomska pitanja i evropske integracije“, rekao je Šmit.

Dodao je da očekuje da će to uroditi plodom i naglasio da narod u BiH „ne sme da trpi“.

 

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*