E-fakture donose milionske uštede i prihode privredi i državi

BEOGRAD –

Uvođenje elektronskih faktura doneće preduzećima u Srbiji milionske uštede, a državi efikasniju kontrolu i naplatu poreza. To pokazuju iskustva evropskih zemalja predstavljena na okruglom stolu „E-fakture za konkurentniju privredu“, koji su organizovali Ministarstvo finansija i NALED.

Od sledeće godine, preduzeća u javnom sektoru imaće obavezu da primaju, čuvaju i izdaju elektronske fakture, a postepeno će se ta obaveza uvoditi i za privatni sektor za koji će elektronsko fakturisanje biti obavezno od 2023. godine.

efakture, palata, srbija, 27, maj, 2021, 2, large

Izvor: NALED

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da predloženi Zakon o elektronskom fakturisanju treba menja način funkcionisanja privrede prema ugledu na digitalne fakture koje se kao praksa sprovode u EU i treba da doprinesu transparentnosti i pravnoj sigurnosti u poslovanju. Obaveza oizdravanja i primanja elektronskih faktura za preduzteća u sistemu PDV-a uvodiće se postepeno.

„Prvi rok je 1. januar 2022 godine, dakle, subjekti u javnom sektoru imaće obavezu da se osposobe da izdaju elektronske fakture između sebe i takođe privatni subjekti koji žele da primaju fakture od javnog sektora.

Značaj faktura za povećanje konkurentnosti privrede istakao je i predsednik PKS Marko Čadež i dodao je da rešavaju i značajno pitanje privrede kao što je povraćaj PDV-a.

„Ovo omogužava povraćaj PDV- a privrednim subjektima u jednom danu!“

Iskustvo Hrvatske govori o smanjenju operativnih troškova preduzeća, donosi velika logistička rasterećenja, skraćuje vreme potrebno za obradu i sl.

„Pored ovakvih ušteda, očekujemo da uvođenje e-faktura doprinese I zaštiti životne sredine“ rekao je predsednik Saveza za fer konkurenciju Ivan Miletić.

Korišćenje sistema e-faktura će biti besplatno po rečima Malog. Međusobni odnos privrednih subjekata kada koriste informacione posrednike za e-fakture će biti određen ugovorom a ne zakonom.

Ministarstvo finansija i NALED će organizovati obuke za korišćenje i primenu e-fakturisanja.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*