EASA objavila listu epidemiološki rizičnih regija u EU

TRST –

Agencija Evropske Unije za bezbednost aviosaobraćaja EASA objavila je listu regija unutar Evropske Unije gde i dalje postoji rizik od zaraze Kovida19 na kojoj se nalaze jos uvek italijanske regije Lombardija, Pijemnote i Emilija Romanja.

Kako prenosi „Europe Today“ ova „crna lista“ je za sada jedini zvanični dokumenat EU koji daje smernice o epidemiološkoj situaciji u pojedinim regionima zemalja članicama EU.

Unsplash

Jos 13. maja Evropska Komisija je pokusala da da uputstva zemljama EU u pogledu otvaranja granica u vreme pandemije, koje izgleda niko nije sledio, pa je među zemljama EU nastala prava trka i borba za turiste, naročito nemačke i austrijske koji su većina u zemljama poput Italije i Španije, gde je turizam najrazvijeniji i čini značajan deo društvenog proizvoda.

Upravo oslanjajući se na takozvanu „crnu listu“ avio-agencije „EASA“ Grčka je uvela niz restriktivnih mera za turiste iz Italije i Španije, iako se lista odnosi samo „na sigurne i nesigurne aerodrome“.

Kako piše „Europe Today“ konfuziji – otvoriti ili ne granice doprinela je i činjenica da ne postoje zajednički kriteriji na osnovu kojih bi se utvrdilo koje evropske regije nisu epidemiološki sigurne. Ova pravila trebalo je da sačini evropska agencija za infektivne bolesti, ali to još uvek nije uradila.

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*