EBRD strateški partner u realizaciji zelenih projekata u Srbiji

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović ukazala je danas na to da je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) strateški partner u realizaciji zelenih kapitalnih projekata u Srbiji.

Vujović je, nakon sastanka sa novim direktorom EBRD za Zapadni Balkan Mateom Kolanđelijem i dosadašnjom direktorkom ove međunarodne institucije Žužanom Hargitai, naglasila da su ovi projekti od suštinskog značaja za podizanje standarda životne sredine i bolji kvalitet života građana.

Ona je navela da će, uz podršku EBRD, gradska toplana u Kragujevcu ove godine u potpunosti preći na gas, što će u velikoj meri smanjiti aerozagađenje u tom gradu, istakavši da je značajno i to što će, pored zamene kotlova u toplani, biti sanirana i deponija pepela.

Prema njenim rečima, projekti koje finansira EBRD imaju veliki značaj za to ministarstvo, a njihova realizacija će doprineti smanjenju aerozagađenja, ali i rešavanju problema upravljanja čvrstim otpadom za više gradova i opština.

Ministarka je objasnila da će izgradnjom regionalnih i reciklažnih centara biti rešen problem odlaganja otpada, koji će se u budućnosti tretirati po najvišim ekološkim standardima.

Uz pomoć naših partnera, regionalne sisteme za upravljanje čvrstim otpadom gradićemo u osam regiona i njima će biti obuhvaćeno 50 lokalnih samouprava. Do kraja godine ulazimo u prvu fazu realizacije ovih projekata, u sklopu koje će se graditi četiri regionalna centra, dodala je Vujović.

Ona je izrazila zahvalnost dosadašnjoj direktorki EBRD za Zapadni Balkan na izuzetnoj saradnji i podršci, a novom direktoru poželela dobrodošlicu i uspeh u radu, naglasivši da veruje da će uspešna saradnja sa ovom institucijom biti nastavljena i u budućem periodu.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*