Efikasniji rad Nacionalnog saveta za kulturu

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković ukazala je danas na to da se izmenama i dopunama Zakona o kulturi omogućava efikasniji i aktivniji rad Nacionalnog saveta za kulturu.

Gojković je, obrazlažući Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o kulturi u Skupštini Srbije, objasnila da su predviđeni relevantni predlagači članova Nacionalnog saveta za kulturu.

Ona je precizirala da su to Republički zavod za zaštitu spomenika kulture, Državni arhiv Srbije, Narodni muzej Srbije, Narodna biblioteka Srbije, Narodno pozorište, Jugoslovenska kinoteka, napomenuvši da dva člana predlaže SANU, jednog člana Matica srpska i dva člana nacionalni saveti nacionalnih manjina.

Prema njenim rečima, ove izmene bolje definišu izbor Nacionalnog saveta za kulturu kao važnog tela za državu, pri čemu ćemo na ovaj način dobiti telo koje će biti efikasno i aktivno.

Potpredsednica Vlade je ukazala na to da su usvojene primedbe strukovnih udruženja i da je predviđena obaveza lokalnih samouprava da plaćaju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje i doprinose za zdravstveno osiguranje samostalnim umetnicima.

Ona je precizirala da je do sada postojala odredba da lokalne samouprave mogu da uplaćuju doprinose, što je dovelo do toga da neke to nisu činile, zbog čega se deo samostalnih umetnika fiktivno prijavljivao u lokalnim samoupravama kao što su Beograd i Novi Sad, koje su im redovno izmirivale ove troškove.

Sada će lokalne samouprave morati da izmiruju ove obaveze i ovim se rešavaju pitanja socijalnog statusa i zdravstvene zaštite samostalnih umetnika, naglasila je Gojković.

Ona je, takođe, rekla da je rebalansom budžeta opredeljeno dodatnih 300 miliona dinara za kulturu, tačnije za snimanje filmova, serija i reklama u Srbiji.

Prema njenim rečima, opredeljena je i dodatna pomoć od 230 miliona dinara za pomoć samostalnim umetnicima, pri čemu je juče donet zaključak Vlade da se iz tekuće budžetske rezerve izdvoji još 83 miliona dinara za one umetnike koji prošle godine nisu ostvarili svoje pravo na pomoć.

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*