Egipat: Otkriveni ostaci koptskog manastira iz 5. veka

KAIRO –

Tim arheologa iz Francuske i Norveške otkrio je u pustinji na zapadu Egipta ostatke hrišćanskog manastira iz 5. veka, koji će dodatno doprineti da se stekne uvid u svakodnevni život monaha pravoslavnih Kopta u tom periodu.

„Francusko-norveški tim otkrio je ruine na lokaciji Tal Ganub Kasr al-Aguz u oazi Baharija. Reč je o nekoliko bazaltnih građevina, o jednoj strukturi uklesanoj u stene i nekoliko objekata izgrađenih od blata“, saopšteno je egipatskog ministarstva za antikvitete, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

egipat, arheologija, 3

RTV (Kamenko Milenković)

„Manastirski kompleks čini šest sektora u kojima su bile izgrađene tri crkve, monaške ćelije i zidovi sa simbolima koji nose obeležja egipatskih Kopta“, izjavio je Osama Talat načelnih odeljenja za islamske, koptske i jevrejske antikvitete u ministarstvu.

Prema rečima Viktorije Gika, vođe arheološkog tima, na zidovima crkvi su ispisane religiozne poruke i citati iz Biblije na grčkom jeziku koji otkrivaju „prirodu monaškog života u tom delu sveta i dokazuju njihovo prisustvo u 5. veku.

Egipatske vlasti su u poslednjih nekoliko meseci saopštavale vesti o otkriću nekoliko arheoloških lokacija nadajući se da će unaprediti turističku ponudu.

 

 

IZVOR:RTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*