EMA: Zaključak o AstraZeneka vakcini u narednim danima

Evropska agencija za lekove (EMA) saopštila je danas da još uvek procenjuje da li je vakcina protiv korona virusa Astrazeneka povezana sa pojavom krvnih ugrušaka, nakon što je zvaničnik te agencije potvrdio postojanje povezanosti.

EMA: Zaključak o AstraZeneka vakcini u narednim danima

Foto: 021.rs
Komitet za bezbednost agencije sa sedištem u Amsterdamu „još uvek nije doneo zaključak i u toku je ispitivanje“, navodi se u saopštenju EMA za Frans pres.
EMA dodaje da bi odluka o tome trebalo da bude objavljena u sredu ili četvrtak. Zvaničnik EMA Marko Kavaleri potvrdio je postojanje „veze“ između Astrazeneke i slučajeva tromboze nakon primanja te vakcine protiv korona virusa.
Sada to možemo reći, jasno je da postoji povezanost sa vakcinom. Šta izaziva ovu reakciju, međutim, još ne znamo… Da rezimiramo, u narednih nekoliko sati ćemo reći da postoji veza, ali još moramo da razumemo kako do toga dolazi„, izjavio je za italijanski dnevnik Mesađero (Messaggero) Kavaleri.
On objašnjava da se pokušava „da se dobije precizna slika o tome šta se dešava, da se precizno definiše taj sindrom zbog vakcine“.
Među vakcinisanim osobama, ima veći broj slučajeva cerebralne tromboze kod mladih nego što bismo očekivali. To ćemo morati da kažemo„, dodao je taj zvaničnik.
Poslednjih nedelja su se pojavile sumnje na moguće ozbiljne neželjene efekte, ali retke, nakon što su se pojavili slučajevi atipične tromboze kod ljudi vakcinisanih Astrazenekom. Više zemalja je zbog toga obustavilo vakcinaciju Astrazenekom, dok je proizvođač vakcine u martu naveo da „nema dokaza o povećanom riziku“.
Autor: Beta

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*