„Emocije“samostalna izložba autorskog nakita Dragane Mirčetić u galeriji ULUPUDS

Dragana Mirčetić – svoje akademsko obrazovanje iz oblasti ekonomije i menadžmenta, u kome poseduje višedecenijsko iskustvo, preusmerila je u ličnu sklonost ka dizajnu, modi i umetnosti, i pretočila u brend &. Umetnost i lepota.

& dizajnira i ručno izrađuje nakit i aksesoare od najfinije italijanske kože i poludragog kamenja, prilagođen urbanoj sadašnjici kao i budućim generacijama.
Sofisticiranost koji nose sa sobom, ne samo u svom dizajnu već i u načinu stvaranja, postavlja im jedinstvenu poziciju kod klijenata koji tragaju za originalnošću i prirodnim materijalima.
Prisutan je na našem i tržištu Italije.
Smelom formom, inventivnom tehnologijom, autorski rukopis nakita Dragane Mirčetić potvrđuje njenu ideju da su najbolji komadi vanvremenski, unikatni.
„Emocije“ je naziv njen prve samostalne izložbe autorskog nakita.O izložbi:

…  Savremeno  doba  sa sobom donosi nove materijale, smelije forme, inventivne tehnologije izrade, raznorodne autorske rukopise… .  Dragana  Mirčetić je jedna od retkih umetnica koja je u želji za pronaženjem  širih i novih izražajnih mogućnosti mnogo eksperimentisala, vredno radila igradivši svoj autentični i prepoznatljiv stil u izradi  nakita,torbi, kaiševa… Njen brend     “ Arte & Bellezza “ je zauzeo zasluženo visoko mesto  na srpskoj umetničkoj sceni, a u budućnosti će postepeno  osvajati  i međunarodno tržište. Za Draganu “ kreirati nakit znači skoncentrisati energiju u opipljivi simbol „. Nakit koji ona stvara starim alatima za kožu i zanatlijskim znanjem je namenjen ženstvenim, jakim, urbanim, energičnim,pozitivnim  i nasmejanim damama kakva je i ona sama. Pored lepote forme i svežine koja isijava iz njenih radova, ceo opus počiva na uspešnoj fuziji dizajna i umetnosti. Oslobodivši svoj kreativni potencijal, na retko inventivan način i besprekornom tehničkom izvedbom kojom suvereno vlada, Dragana transformiše svoju maštu i ideje stvarajući pravi  umetnički doživljaj  za ljubitelje ove vrste primenjene umetnosti.
Kao izražajno sredstvo  i materijal  za izradu  aksesoara, autorka je odabrala kožu i poludrago kamenje. Ručno bojena  najkvalitetnija italijanska koža  u rukama veštog  profesionalca  i u sprezi sa modernom idejom ,daje fantastične rezultate . Kolekcije “ Black mystic“ i “ Black magic collection “ su kreirane za mističnu,samosvesnu i hrabru ženu. Različite nijanse crvene boje kože u kombinaciji sa koralima u kolekciji “ Red passion “ pozivaju na ljubav, strast,erotiku i nesputanu slobodu, dok kolekcija “ MiaM “ u svim nijansama čarobne i moćne žute boje priziva svetlost i Sunce koji su nam uvek svima nasušno potrebni.  Jednostavne forme i prirodne boje ( oker, drap,braon… ) kožnih  torbi i kaiševa  pročišćenog i minimalističkog dizajna ,mnogo govore o senzualnosti i ženstvenosti dame koja ih ponosno nosi.
Neograničenu slobodu i  prostor za igru u stvaranju pravih umetničkih dela umetnici daje poludrago kamenje. U poludrago kamenje spada mnoštvo dragocenih minerala,a  možemo ih videti u stotinu različitih kombinacija boja, veličina i oblika.  Pored njihove neosporne lepote, ovi plemeniti minerali imaju i lekovito svojstvo, ojačavaju duh i telo onoga koji ih nosi, vibrirajući nekim čulima neprimetnim frekvencijama. Iz preplitanja visokog estetskog i artističkog nivoa izrađenog nakita sa dobrom energijom i drugim benefitima koje daje ovaj materijal,proizilazi da  je Dragana vešto  ugradila sebe i  svoj pozitivan duh u svaki komad. U odabiru poludragog kamenja i njegovom značenju se očitava koliko je ovaj stvaralački proces duboko promišljen i  bitan za autorku.  Hematit-kamen pobede jača snagu uma i volje,privlačeći sreću i prijatelje. Došavši sa Dalekog Istoka, zeleni i žuti  žad kamen mira i ljubavi  nam donosi čistotu,smirenost i mudrost. Noseći nakit od ahata, mi prizivamo blagostanje,harmoniju, zdravlje i dugovečnost. Karneol nam daje vitalnost, životnu energiju i motivaciju. Bilo da se radi o krupnom ili minimalističkom komadu nakita, o nanizanim pravilnim okruglim elementima ili nepravilnim formatima kamenčića i perli različitih dimenzija, multiplikovanim valjkastim komadima kože, svakako će se dah i  pogledi zaustaviti na dami koja ponese “ AB “ nakit….

 

 

IZVOR:BALKANTV

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*