Epidemija šarlaha uobičajena pojava na svakih nekoliko godina

Veliki broj dece po grupama u vrtićima „Radosnog detinjstva“ nije doveo do pojave epidemije streptokoka, a ovakvi talasi oboljevanja javljaju se svakih nekoliko godina, navode za 021 u predškolskoj ustanovi, a nakon informacije da je 27 dece iz nekoliko vrtića obolelo od šarlaha i drugih streptokoknih bolesti.

Kako za 021 kaže koordinatorka Službe Preventivno-zdravstvene zaštite „Radosnog detinjstva“ Ljubinka Vujić, epidemija u kolektivima nije ništa neuobičajeno, ali jeste osetljivo pitanje kada se radi o deci predškolskog uzrasta. S obzirom na to da je nemoguće izdvojiti decu u manje kolektive, a ni suzbiti pojavu streptokoknih bolesti kod pojedinih mališana, neminovno je da će doći do širenja zaraze koja se, naglašava Vujić, lako leči.

Streptokokne bolesti poput šarlaha i gnojne angine su blage bolesti, ali se moraju tretirati antibioticima kako se zaraza ne bi dalje širila na druge. One su posebno karakteristične za period jeseni i zime, a naročito kad počne školska godina. Mi smo prve slučajeve u našim vrtićima registrovali u drugoj polovini oktobra, kad su bila jasna neka grupisanja, pa smo alarmirali Institut za javno zdravlje Vojvodine, koji su s pedijatrima proverili situaciju i 20. novembra proglasili epidemiju“, kaže Vujić za naš portal. Ona naglašava da su stavovi neupućenih pojedinaca da je epidemija povezana sa vakcinama potpuni nonsens, jer ne postoji vakcina protiv ovakvih bolesti.

Novosadski odbor pokreta „Dosta je bilo“ sinoć je, povodom vesti 021 da je u predškolskoj ustanovi proglašena epidemija, zatražio hitan inspekcijski nadzor u vrtićima. U ovom opozicionom pokretu smatraju da je do epidemije dovela prekobrojnost dece u grupama, što je „posledica dugogodišnjeg nerešavanja problema boravka dece“ u vrtićima.

„Gust smeštaj dece identifikovan je od strane Instituta za javno zdravlje Vojvodine kao jedan od faktora koji je doprineo širenju epidemije streptokoknih infekcija. Ovakvo stanje direktna je posledica odobravanja upisa neprimereno velikog broja dece u gradske vrtiće, te samim tim smanjenja kvaliteta pružene usluge. Iako postoji dovoljno smeštajnih kapaciteta, ekonomska računica, ali i Ustavom garantovano pravo da svi građani budu tretirani na jednak način, gradske vlasti zapravo ne žele da ispuste važan resurs za partijsku kontrolu i namirivanje svojih potreba, koje je PU ‘Radosno detinjstvo’ postalo. Javna je tajna da se upis dece i zaposlenje u PU ‘Radosno detinjstvo’ sređuje preko partijskih kanala vladajuće koalicije i da pravila nisu ista za sve“, poručili su u DJB – Novi Sad.

Ovakve navode negira koordinatorka Ljubinka Vujić, naglašavajući da je gustina grupa nema nikakve veze sa širenjem epidemije.

„Uopšte nije bitno da li u grupi ima 25 ili 35 dece, infekcija će se prenositi. Jedino što je karakteristično ove godine je broj obolele dece, koji je malo veći u odnosu na prethodne godine. Mi sada imamo sporadične slučajeve zaraza, pa tako u skoro svakom vrtiću ima prijavljeno po jedno ili par obolele dece – ne radi se o čitavim grupama dece obolele u jednoj grupi, već o jednom ili dvoje dece po grupi. Na primer, vrtić Guliver ima 30 grupa dece, a ukupno četiri slučaja zaraze. Kada se sabere ukupan broj obolele dece, dobijate značajnu cifru, ali na nivou svih vrtića u ustanovi, ne u jednoj grupi dece“, pojašnjava naša sagovornica.

Ona naglašava da se još uvek ne zna da li je epidemija na svom vrhuncu.

„Po broju prijava obolele dece, vidim da epidemija još uvek nije počela da popušta, ali to je nešto što ne možete da predvidite i da na to utičete, uprkos svim našim merama suzbijanja širenja zaraze“, smatra Vujić.

Institut za javno zdravlje Vojvodine saopštio je da očekuje da će broj zaražene dece biti još veći, s obzirom na to da se streptokoke neminovno šire u grupama dece.

Izvor: 021.rs

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*