Epidemijska situacija nesigurna, mladi odlučujuća karika u borbi protiv koronavirusa

Od početka pandemije, u Srbiji je registrovano 716.385 slučajeva, među 4.397.216 testiranih uzoraka. Od posledica kovida 19, preminulo je 7.039 osoba. Procenat smrtnosti je 0.98 odsto. Na bolničkom lečenju nalazi se 309 pacijenata, od kojih je 13 na respiratoru.

U Srbiji su prema poslednjem preseku registrovana 84 nova slučaja zaraze koronavirusom, među testiranih 7.530 uzorka. Od kovida 19 preminulo je još osam osoba.

Na bolničkom lečenju nalazi se 309 pacijenata, od kojih je 13 na respiratoru.

Stručnjaci upozoravaju da je situacija nesigurna i da su mladi odlučujuća karika u borbi sa koronavirusom.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon rekao je da za sada nema informaciju da se u Srbiji pojavio delta soj koronavirusa i da je jasno da kad jedan virus tako dominira, da će pokriti čitav svet i da je samo pitanje trenutka.

Pozvao je sve, naročito mlade, da se vakcinišu i poručio da postojeće vakcine štite i od novih sojeva virusa.

„Sve direktno zavisi od mladih ljudi, da li jesu ili nisu vakcinisani, jer nama sada nailazi period raznih proslava, raznih festivala, raznih događaja na kojima će biti okupljanja. Ta okupljanja će biti bezbedna samo ako se okupljaju zaštićeni ljudi“, istakao je Kon.

Nastavlja se vakcinacija na punktovima širom zemlje, a u Srbiju je juče stigla nova isporuka vakcina protiv koronavirusa „Fajzer-Bionteka“.

Od četvrtka, 1. jula, stupa na snagu nova uredba, novo pravilo za ulazak državljana Srbije u Austriju.

 

izvor RTS

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*