Epidemiolog Radovanović: Ne prekidati vakcinaciju Astra-Zenekom, sumnje nisu dokazane

(Foto Beta/AP)

Epidemiolog Zoran Radovanović izjavio je danas da ne bi trebalo obustavljati vakcinaciju oksfordskom vakcinom Astra-Zeneka, bez obzira na to što je nekoliko evropskih zemalja odlučilo da privremeno, zbog neželjenih posledica, obustavi njenu primenu.

Osam evropskih zemalja obustavilo je upotrebu Astra-Zeneka vakcina zbog zabrinutosti u vezi s krvnim ugrušcima.

Radovanović je agenciji Beta kazao da građani Srbije mogu da se na nekoliko dana „uzdrže” od vakcinacije Astra-Zenekom, jer će se sigurno pokazati da je u pitanju „lažni alarm”.

„Kada se bude uporedila učestalost poremećaja zdravlja vakcinisanih Astra-Zenekom sa nevakcinisanima, biće sve isto. To su stanja koja se javljaju u celoj populaciji, bez obzira da li ste vakcinisani ili ne”, rekao je Radovanović.

On je ocenio da kada se kod vakcinisane osobe pojave određene reakcije na zdravlje, „odmah se stvori sumnja da je svemu tome uzrok vakcina, što ne mora da bude”.

„Sumnje u vakcinu Astra-Zeneka nisu dokazane. Da sačekamo još nekoliko dana i biće sve razjašnjeno. Iznenadio bih se ukoliko to nije ‘lažni alarm’“, kazao je profesor.

Naglasio je da mi u Srbiji, za sada, nemamo „stvarne indicije” da postoje neželjena dejstva od oksfordske vakcine.

„Državna agencija za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) je odobrila upotrebu vakcine Astra-Zeneka i ta odluka ne bi trebalo da se menja. Svako ko je zabrinut, može vakcinaciju tom vakcinom da odloži na nekoliko dana”, rekao je Radovanović.

Italija, Danska, Austrija, Estonija, Norveška, Letonija, Litvanija i Luksemburg suspendovale su vakcinaciju oksfordskom vakcinom iz serije od milion doza koja je poslata u 17 evropskih zemalja.

Do obustave na dve nedelje u Danskoj došlo je nakon izveštaja o ozbiljnim slučajevima krvnih ugrušaka koji su se pojavljivali kod ljudi vakcinisanih ovom vakcinom.

Danski zdravstveni stručnjaci kazali su da trenutno „nije utvrđeno da postoji veza između vakcine i krvnih ugrušaka”.

Italijanska agencija za lekove zabranila je u celoj zemlji upotrebu serije vakcine Astra-Zeneka protiv kovid-19 zbog ozbiljnih neželjenih efekata nakon vakcinacije.

Evropska agencija za lekove pokrenula je istragu povodom navoda o mogućoj vezi između vakcine Astra-Zeneka i zgrušavanja krvi kod osoba koje su je primile.

U Srbiju je, 21. februara, stiglo 150.000 vakcina proizvođača Astra-Zeneka, proizvedenih u Indiji.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*