Epidemiološka situacija u Srbiji jako dobra, bržom vakcinacijom protiv delta soja

(Foto Beta)

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji Marijan Ivanuša izjavio je danas da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji „jako dobra” i da to treba iskoristiti za vakcinaciju „što pre” kako bi se spremno branili od delta soja korone, koji se ovde tek pojavio.

„Vakcinacija je najbolja odbrana protiv korone. Ovaj soj se puno efikasnije širi u odnosu na ostale, zato i postaje prevladavajući virus”, rekao je Ivanuša za Radio televiziju Srbije (RTS), komentarišući epidemiološku situaciju u Evropi i regionu.

On je napomenuo da se baš zbog te osobine delta soja postojeće mere protiv korone moraju strogo primenjivati, navodeći da su ih brojne države ublažavale.

„Ljudi su se opustili i u kombinaciji sa virusom koji se brže širi to dovodi do posledica, odnosno pogoršanja”, ocenio je Ivanuša, dodajući da se kod mladih taj virus jako brzo širi, prenosi Beta.

Na pitanje da li je publika na završnom turniru Evropskog prvenstva u fudbalu mogla da utiče na pogoršanje epidemiološke situacije, on je naveo su neke države izveštavale da su se gledaoci vraćali zaraženi.

„To može imati određeni uticaj, ali je samo jedan od elemenata, ne bih rekao da je to kobno uticalo na pogoršanje stanja u Evropi”, naveo je Ivanuša.

 

 

IZVOR:POLITIKA

Ostavite prvi komentar

Ostavite komentar

Vaša imejl adresa neće biti objavljena.


*